Toužíte po kvalitním spánku? Začněte u sebe

Kdo z nás netouží každý večer po tom, aby ulehl do postele, usnul, spal celou noc a ráno se probudil čilý a plný energie? Realita je často ale opačná, večer nemůžeme usnout, v noci se každou hodinu probouzíme, máme problém znovu zabrat a ráno jsme jako mátohy. Co s tím?

Spánek je pro náš organismus nesmírně důležitý

Máte pocit, že byste mohli fungovat i bez spánku? Velký omyl! Spánek je pro naše tělo a jeho správné fungování zásadní, nepřináší nám jen odpočinek a novou energii. Když se nevyspíme, budeme podráždění, roztržití, nic se nám nebude dařit. Dostaneme se do stresu, budeme mít hlad. Když bude nedostatek spánku dlouhodobý, projeví se to negativně i na naší imunitě a celkovém zdraví.

Tělo během spánku regeneruje, podle lékařů by měl dospělý člověk každý den prospat 7‑9 hodin. Doba se liší člověk od člověka, vždy by ale mělo jít o kvalitní spánek, během kterého nás nic neruší.

Jak se zase pořádně vyspat?

To, že sem tam nemůžeme spát, není nic divného. Hlavou se nám honí myšlenky na to, co jsme neudělali nebo co nás čeká, možná prožíváme i nějakou těžkou životní situaci nebo spíme pod špatnou peřinou. Když ale nemůžeme spát dlouhodobě, nastane problém. Někteří možná vyrazí do lékárny pro léky na spaní, jiní začnou hledat příčinu. Její zjištění je zásadní, než se k ní ale doberete, můžete zkusit naše tipy pro kvalitnější spánek.

Tip číslo jedna: Pravidelný režim

Chodíte každý den spát v jinou dobu? Tělo je nejspíš tak trochu zmatené a neví, co může čekat. Možná to znáte od malých dětí, které potřebují uléhat do postele vždy zhruba ve stejný čas, jinak jsou rozmrzelé a protivné. Zkuste svůj režim upravit, choďte spát ve stejný čas, ráno si pak každý den nastavte budíka na stejnou hodinu. Jasně, někdy se to dodržet prostě nedá, třeba když jdete do divadla nebo na večeři, ale jinak se snažte tento režim důsledně dodržovat.


Tip číslo dva: Nejezte před spaním těžká jídla

I to, co sníme, má vliv na spánek. Kdo se zase chce dobře vyspat, ten by měl upravit jídelníček a odstranit z něj těžká a kořeněná jídla, a to hlavně před spaním. Taková lehká večeře dokáže zázraky. Místo smažených pokrmů a polotovarů přijímejte dostatek potřebných makroživin, vitamínů i minerálů. Z nich je pro kvalitní spánek důležitý zejména dostatek hořčíku neboli magnesia.


 

Tip číslo tři: Zajděte si na procházku

Pohyb, zejména ten na čerstvém vzduchu, vás příjemně unaví a bude se vám lépe spát. Vysedávání u počítače nebo televize unaví leda tak vaši mysl, ale ne tělo. A přesně to potřebujete. Vydejte se na svižnou procházku, projeďte se na kole, jděte si zaplavat nebo zacvičit do posilovny. Ale pozor! Ne těsně před spaním. To by pak mělo opačný efekt. 


Tip číslo čtyři: Na čem spíte?

Uléháte do postele, nebo spíte na rozkládací pohovce? Máte kvalitní matraci, která se přizpůsobí vašemu tělu, a polštář, ze kterého vás ráno nebolí hlava? Že ne? Pak to rychle napravte. Pohodlná postel, která něco vydrží a nevrže je základ, chybět na ní nesmí ani kvalitní matrace a polštář, který vašemu tělu poskytne potřebnou oporu.

Tip číslo pět: Pozor na mobil a televizi v ložnici

Máte v ložnici televizi? Berete si večer do ruky mobilní telefon, a ještě v posteli surfujete? Pak se nedivte, že nemůžete usnout. Displeje vyzařují modré světlo, které má naše tělo spojené s bděním. Vyměňte je třeba za knihu.

Tip číslo šest: Dodržujte pitný režim

Naše tělo má během spánku regenerovat. Toho ale nemůže dosáhnout, když nebude dostatečně hydratované. Pijte v průběhu celého dne čistou vodu, neslazené minerálky nebo bylinkové čaje. Kávy se vyvarujte, dejte si během dne jen jednu nebo dvě, tu odpolední ale několik hodin před spánkem. Pozor také na dohánění pitného režimu před spaním. Nejenže vás v noci bude budit potřeba na toaletu, zároveň z těla odplavíte potřebné živiny.

Tip číslo sedm: A co nějaký rituál?

Než ulehneme ke spánku, měli bychom zklidnit svoje tělo i mysl. Uléhat rozrušení nebo s rozprouděnou krví v žilách ke spánku nevede. Co si tak večer dopřát koupel s pár kapkami levandule, heřmánku nebo rozmarýnu? Nebo si vypít čaj z bylinek jako je třezalka, kozlík lékařský, heřmánek nebo meduňka? Zapálit si můžete i vonnou svíčku nebo si poslechnout uklidňující hudbu.

 
28.08.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444