Tepelné čerpadlo jako nejšetrnější způsob vytápění

Hledáte způsob vytápění vašeho rodinného domu, který bude k životnímu prostředí co nejšetrnější? Mezi možnostmi ekologického vytápění je číslem jedna tepelné čerpadlo. Vyžaduje velmi nízké provozní náklady, pomáhá snižovat emise skleníkových plynů a spotřebu plynu, uhlí nebo dřeva.

Chovejte se ohleduplně k přírodě a zároveň šetřete peníze

Tepelné čerpadlo ve vztahu k životnímu prostředí předčí jakýkoliv jiný způsob vytápění. Díky tomu, že využívá přirozeně obnovitelnou energii z okolního prostředí a ne z fosilních paliv, stává se skutečnou alternativou udržitelného vytápění. S čerpadlem není třeba řešit odvod spalin a s tím spojené stavební zásahy a údržbu. 

Počet instalovaných čerpadel do rodinných domů každoročně vzrůstá. Důvodů je hned několik. Změna klimatu a neúměrné zdražování energií způsobuje, že každý pečlivě přemýšlí, jak energii využívat co nejlépe a jak omezit nákup fosilních paliv. Tepelná čerpadla spotřebovávají okolní teplo a jsou téměř energeticky soběstačná, zvláště v kombinaci se solárním systémem. 
 

Tepelná čerpadla jako technologie budoucnosti

Dle použité technologie se rozlišuje několik typů čerpadel. Zdaleka nejčastějším je vzduch–voda, které odebírá energii přímo z venkovního vzduchu a získané teplo využívá pro ohřev vody v topném systému nebo zásobníku teplé vody. Tepelné čerpadlo GeniaAir Mono se skládá z venkovní jednotky, která absorbuje teplo z okolního vzduchu a je umístěna ve venkovním prostoru, například v zahradě, a vnitřní jednotky, která je nejčastěji umístěna v technické místnosti, kuchyni nebo ve sklepě. 

Tepelné čerpadlo představuje maximálně úsporný způsob vytápění (tepelné čerpadlo GeniAir Mono - třída A+++). Tou nejvyšší investicí je pořízení čerpadla, na které však můžete získat příspěvek z dotačních programů. Provozními náklady rozumíme náklady pouze na elektřinu potřebnou k provozu samotného systému. 
 

bydlinekS tepelným čerpadlem vytápíte i chladíte
Tepelné čerpadlo lze využít nejenom pro vytápění, ale i pro klimatizaci objektu. Více se dozvíte v článku: Topení, teplá voda i chlazení - vše v jednom a s ohledem na životní prostředí.

 

Hluku se neobávejte

Tepelné čerpadlo GeniaAir Mono potřebuje venkovní ventilátor pro přívod vzduchu, ten je však extrémně tichý. Ve vzdálenosti 3 metrů je měřitelný hluk pouhých 28 dB (A). To je srovnatelné například s tikáním hodin. GeniaAir Mono tak můžete použít i v husté zástavbě a řadových domech.

Jak venkovní jednotka GeniaAir Mono, tak vnitřní jednotka GeniaSet Mono jsou opravdu kompaktní. GeniaSet Mono je srovnatelný s kombinovanou chladničkou. Stejně tak závěsná vnitřní hydraulická stanice nevyžaduje mnoho prostoru.

16.06.2022 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • Protherm

    Značka Protherm funguje na českém trhu již 30 let. V jejím portfoliu najdete především výrobky pro vytápění a přípravu teplé vody, přes kondenzační kotle, elektrokotle nebo tepelná čerpadla, až po zásobníky teplé vody, průtokové ohřívače, solární systémy nebo regulační techniku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444