Tak trochu jiný diář. Představujeme TraDiář 2023

Soutěž o diář plný tradic pro dny všední i sváteční

„Těším se, až zasadíme první semínka, jak uvidím zase ty malé zázraky všedního dne – vracející se čápy, rozkvetlou jabloň, barevné podzimní listí. Těším se na to, jak je každý den vlastně trošku jiný, třeba jen tím, jak do letního slunovratu přibývá světla a pak ho zase ubývá," představuje diář Martina Boledovičová, která je společně s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou spoluautorkou TraDiáře 2023.

Už máte nový diář na rok 2023? Máme pro vás tip

Nakladatelství Smart Press přichází s novým diářem, plným tradic a rituálů. Autorkami diáře jsou farářka Martina Viktorie Kopecká a autorka knih o tradicích Martina Boledovičová.

Mít se na co těšit

O okolnostech vzniku TraDiáře jsme si povídali s autorkou Martinou Boledovičovou. 

„TraDIÁŘ začínám tvořit v momentě, kdy zjišťuji, že ve svém diáři na rok 2022 mám jen záznamy týkající se návštěv lékařů svých i dětí, veterináře koček, pracovních schůzek a porad. Příjemné věci, které zažívám doma a v přírodě si nezaznamenávám. Také zjišťuji, že už jsem si zvykla nic moc neplánovat, riziko změn je pro naši šestičlennou rodinu příliš velké, a tak plánuji jen to minimum, které si svou pozornost žádá – práci a povinnosti.
 
Napadá mě, že je ale třeba se mít stále na co těšit, a že zde můžeme využít moudrost našich předků. Ti věděli přirozeně, jaký nastává čas, a i když tvrdě pracovali, věděli, že zákonitě přijde také oslava, odpočinek a zasloužená odměna.

A tak si do diáře přidávám ty krásné starobylé svátky. Vím, kdy po studené zimě přinese obleva masopustní obchůzku, těším se na velikonoční koledníky a podzimní posvícení. Také mi opět pomůže příroda – ta která pro nás zůstala i v tom nejtvrdším lockdownu vždycky otevřená. Těším se, až zasadíme první semínka, jak uvidím zase ty malé zázraky všedního dne – vracející se čápy, rozkvetlou jabloň, barevné podzimní listí. Těším se na to, jak je každý den vlastně trošku jiný, třeba jen tím, jak do letního slunovratu přibývá světla a pak ho zase ubývá. Malé zázraky všedního dne můžeme vidět, pokud máme čas si jich všímat. A tak si dávám předsevzetí, že si i na ně v novém diáři budu dělat místo.
  
Do diáře si přidávám i schůzky sama se sebou, nejlépe venku, v přírodě, v pohybu, schůzky se svými dětmi a manželem, setkání s kamarády a zaměřuji pozornost na to, co mi dělá radost. Tento diář chci nabídnout i ostatním. Takový, kde bude místo na povinnosti a termíny, ale i krásné okamžiky všedních i svátečních dní. 
 
Martina dodává: „Ať se vám daří plánovat čas podle vašich představ a do vašich dní se vám vejde to, co je právě pro vás to nejdůležitější…“
 


TraDIÁŘ 2023 – diář plný tradic pro dny všední i sváteční 

TraDIÁŘ spojuje kalendář jmenný, občanský a liturgický s cyklem přírody a zemědělským rokem a na ně navazujícími svátky a tradičními zvyky. Součástí TraDIÁŘE je 12 originálních textů farářky Martiny Viktorie Kopecké, které nás vybízejí k zamyšlení nad konkrétním měsícem, jeho tradicemi a svátky. Jednou měsíčně TraDIÁŘ navrhuje možnou aktivitu spojenou s proměňující se přírodou nebo významnými dny. Tento diář poradí, jak zařadit do života denní, týdenní, měsíční i roční rituály a jak nepromeškat významné dny a přípravu na ně. Budeme se tak mít na co těšit a chuť plánovat nejen práci a povinnosti, ale i radosti a zábavu.
Na pultech knihkupectví bude obálka s fotkou máků začátkem září. Na webu Smart Press je diář již v předprodeji. Zájemci si ho tak mohou předobjednat i s podpisem a věnováním od spoluautorky, farářky Martiny Viktorie Kopecké:
 
 
Limitovaná verze diáře s červenou obálkou bude dostupná pouze v omezeném počtu a pouze na e-shopu:
 

bydlinekSoutěž o TraDiář 2023
Na TraDiář s věnováním od Martiny Viktorie Kopecké se může těšit také jeden z vás. Stačí odpovědět na níže přiloženou otázku a mít štěstí při losování. Výherce si může vybrat mezi makovou či červenou obálkou. Nápovědu najdete na www.smartpress.cz. Soutěž trvala do 21.8.2022. Výherce: J. Kroupová
(Výhra bude zaslána na pobočku Zásilkovny v ČR.)

22.07.2022 | redakce
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444