Recept: Švestkový džem s portským vínem
Ingredience na 3 skleničky 600 g vypeckovaných švestek cca 150–300 g cukru (podle chuti a sladkosti švestek) šťávu z 1 citrónu cca 60 ml portského vína (dle chuti může být o něco více či méně) 1 a 1/2 lžičky Ovocného (citrusového) pektinu Labeta |
Příprava Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody. Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit. |
Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce). Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, portské víno a cukr. Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní.
Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.
TIP: Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.