Ingredience 1 kg vypeckovaných švestek 3 - 4 nakrájené červené cibule 6 stroužků česneku nakrájeného na jemné plátky hrst opraných a předem ve vodě namočených rozinek 250 ml červeného vinného octa 350 g krystalového cukru 1 lžíce kurkumy 2 lžičky sušeného zázvoru 2 - 3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru 2 drobně pokrájené chilli papričky nebo 2 lžičky sušeného chilli |
Příprava Švestky nakrájíme na kousky, všechny ingredience vložíme do většího hrnce a důkladně promícháme. Máte-li rádi ostřejší chutě, množství chilli můžete zvýšit. Směs vaříme nepřikrytou za občasného míchání na mírném ohni asi 45 minut, až se vše rozvaří. Mezitím si připravíme dobře vymyté a osušené sklenice s víčky a horké hotové čatní do nich rozdělíme. Poté sterilujeme asi 10 minut při 80 - 90 stupních. Sterilovat lze i v elektrické troubě. Některé druhy čatní dobře doplňují i vegetariánské a veganské pokrmy, toto švestkové se ale hodí spíš k masům - grilovaným nebo pečeným. |
Švestek, které jste právě sklidili, ani po přípravě čatní mnoho neubylo? Vyzkoušejte ještě jiný recept na jejich využití:
Kuřecí rolky s omáčkou z čerstvých švestek
Pokud byste si chtěli připravit čatní z broskví, návod najdete zde:
Broskve jsou stále populární ovoce