Sváteční pohoštění: Houbový kuba

Štědrovečerní večeře by se měla skládat z několika chodů. Vedle vánočního kapra a bramborového saláta můžete letos podávat také houbového kubu, tradiční staročeské jídlo plné sušených hub, krup a voňavého česneku.


Ingredience
300 g velké kroupy
80 g sušené pravé hřiby
1 ks cibule velká
3 stroužky česnek
80 g vepřové sádlo
1 lžíce sušená majoránka
½ lžičky kmín drcený
dle chuti sůl, pepř

Příprava
Kroupy dobře propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Zalijeme vroucí vodou a necháme přes noc bobtnat. Vodu slejeme, nalijeme novou a vaříme do měkka. Po uvaření vodu scedíme, propláchneme.

V rendlíku rozehřejeme vepřové sádlo, ve kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kroupy, sůl, kmín, pepř, majoránku, utřený česnek. Do měkka uvařené, nadrobno nasekané houby a spojíme v jednolitou hmotu.

Dochutíme dle potřeby solí, pepřem, utřeným česnekem.

Kvalitní kastrol pro vaše kulinářské umění

Houbového kubu můžete připravit v kastrolu s poklicí Lamart ALUE LT1170. Ten je vyroben z vysoce odolného litého hliníku. Ať už se chystáte na přípravu tradičních rodinných receptů nebo moderních specialit, připravit v něm můžete jak lahodné omáčky, masa, tak i přílohy. Díky jeho objemu 2, 5 litru v něm vykouzlíte i tzv. Eintopf, tedy pokrm z jednoho hrnce.

Kastrol má vnitřní nepřilnavý povrch odolný proti oděru a připalování, silné dno a silikonovou ochranou krytá ucha. Díky svému provedení jej lze používat na všech typech plotýnek. Plyn, elektrika, indukce či sklokeramika pro něj není problém. Ani s jeho údržbou si nemusíte dělat starosti, je totiž možné umýt ho v myčce na nádobí. 
 

Když není čas

Některé sváteční pokrmy si žádají mnoho hodin u plotny. Například, když chcete pro své hosty připravit hovězí maso, ale bojíte se, aby bylo dostatečně měkké nebo když připravujete poctivý dlouho tažený vývar. Pokud byste raději tento čas strávili s rodinou nebo se věnovali vaší návštěvě, tak je pro vás ideálním řešením rozhodně tlakový hrnec. Ten dobu vaření výrazně zkracuje, navíc šetří energii a vaše pokrmy v něm můžete připravovat i s minimálním množstvím tuku.

Tlakový hrnec Lamart PRESSION LTDSD4 je vyroben z nerezavějící oceli a velmi odolného plastu. Na rozdíl o běžných tlakových hrnců s ním můžete snadno manipulovat jednou rukou. Navíc disponuje dvojím bezpečnostním ventilem, pojistkou proti přetlaku a masivními držadly. Jednoduše se vařením s ním rozhodně nemusíte bát. Díky sendvičovému dnu ho můžete používat na všech typech varných desek. 
 
TIP: Obzvláště v zimních měsících se hodí mít po ruce i něco na zahřátí. Připravte si v některém z hrnců značky Lamart svařené víno a vychutnejte si ho doma nebo třeba venku na procházce.
20.12.2022 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444