Střechy Praha a hospodaření s energiemi

Devátý ročník odborného veletrhu střešních krytin, materiálů, doplňků, izolací, řemesel a služeb pro stavbu a renovaci střech, který proběhne ve dnech 25. - 27. ledna 2007 na Výstavišti v Praze Holešovicích společně s výstavou Úspory energií a obnovitelné zdroje, věnuje významnou pozornost problematice energií.

V rámci doprovodného programu se v průběhu celého veletrhu ve dvou přednáškových sálech vystřídá řada odborníků s přednáškami věnujících se tématu zvýšených požadavků na energetické úspory, které je velmi aktuální. Závazný požadavek aktuálních stavebněenergetických předpisů představuje u nás spotřebu 80 - 140 kWh/m2 za rok, starší budovy vykazují spotřebu ještě mnohem vyšší. V ČR se tedy staví nové domy, jejichž roční spotřeba vysoce přesahuje 50 kWh/m2  vytápěné podlahové plochy. Ocitají se tak mimo kategorii tzv. nízkoenergetických domů, které jsou v mnoha evropských zemích standardem. 


Na programu je např. přednáška Doc. Ing. Antonín Fajkoše, CSc. na téma Správné způsoby zateplování šikmých a plochých střech, s informacemi o elektřine získávané ze slunce a fotovoltaických systémech seznámí zájemce Liga ekologických alternativ, ČKAIT – Odborná skupina dřevěných staveb zajistila sled přednášek o dřevěné bytové výstavbě v ČR včetně nízkoenergetických variant, firma MasterTherm představí výhody tepelných čerpadel, jejich typy, vhodnost, návratnost a životnost. 


Sérii seminářů o úsporách energie a využívání obnovitelných zdrojů v obytných domech uspořádá Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT.  Zájemci se například dozví, jak lze ušetřit až desítky procent tepla a provozních nákladů na vytápění domu, jak k vytápění využívat alternativní zdroje energie, co je to nízkoenergetický dům či jak snížit další spotřebu energie v domácnosti. Konkrétní otázky budou mít zájemci možnost konzultovat na stánku EkoWATTu, který zde bude poskytovat bezplatné odborné poradenství. Semináře a poradenství EkoWATTu jsou určeny široké veřejnosti, zejména pak majitelům rodinných domů a zájemcům o jejich výstavbu či rekonstrukci. Ti mohou navštívit seminář o tzv. nízkoenergetických domech, které oproti běžným novostavbám, které se u nás v současnosti staví, ušetří zhruba 50 % energie na vytápění. Další ze seminářů se bude věnovat optimalizaci spotřeby energie a provozních nákladů na vytápění u novostaveb a rekonstrukcí rodinných domů. U standardního domu tak lze ušetřit 20 až 40 procent energie a nákladů na vytápění. „Investice do úspor energie, ale nemusí být levnou záležitostí. Pokud zvolíme příliš nákladné opatření, které nepřinese dostatečnou úsporu provozních nákladů, investice se nám v úsporách energie nevrátí,“ upozorňuje Lenka Hudcová, která zájemcům poradí, jak pomocí zateplení domu či změny způsobu vytápění ušetřit také vlastní peněžence. Další semináře budou věnovány úsporným spotřebičům a využívání obnovitelných zdrojů energie – zejména praktickému využití biomasy, tedy dřeva, dřevní štěpky či tzv. peletek pro vytápění domu.

23.01.2007 | redakce Bydlení.cz
  • Střechy Praha - veletrh pro stavbu a renovaci střech

    Největší středoevropský veletrh pro stavbu a renovace střech STŘECHY PRAHA probíhá souběžně s veletrhem úspor energií a obnovitelných zdrojů energie SOLAR PRAHA a veletrhem ŘEMESLO PRAHA. Místem konání je PVA EXPO PRAHA Letňany.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444