Stěny, jak je neznáte

Jednou z možností, jak ozvláštnit interiér bytu či domu, jsou nástěné tapety. Když se řekne tapeta, většina z nás, stejně jako já, si vybaví papírové tapety. O tom, že existují i jiné, mne přesvědčil produkt jménem Patent od společnosti Impresario. Jedná se plastické tapety s vytlačeným vzorkem.

PATENT nese značku jakosti RAL, která kromě splnění vysokých nároků na kvalitu výrobků deklaruje rovněž splnění stejně tak vysokých nároků na jejich výrobu ve vztahu ke zdraví a ekologii.
Prověřování oprávněnosti udělení značky jakosti RAL materiálu PATENT průběžně provádí více nezávislých mezinárodně uznávaných zkušebních institutů. Pokud má být kritériem výběru materiálu pro povrchovou úpravu stěn nejen design, je značka kvality RAL nezbytným indikátorem vysoké vnitřní hodnoty v tom nejširším smyslu.
A naopak, u materiálu nesoucího značku kvality RAL se lze plně soustředit na jeho design bez obavy o úroveň jakosti a negativní vliv na zdraví životní prostředí.

Hlavní výhody použití PATENTu:
  • Vzorová rozmanitost
    kombinací některého ze současných 38 základních vzorů, 14 vzorů soklů a 6 vzorů bordur a jejich barevným ztvárněním lze dosáhnout zcela výjimečných výsledků.
  • Příjemný na dotek
    měkké a přitom pevné nosné rouno z minerálního materiálu a vinylu se na rozdíl od podobných materiálů netřepí a PATENT tak při zpracování a dalším užívání neuvolňuje na dotek nepříjemné a při vdechnutí anebo prostupu pokožkou zdraví nebezpečné mikročástice.
  • Rozměrová stabilita
    PATENT neobsahuje složky podléhající rozměrovým změnám vlivem vlhkosti, takže se při styku s vodou ředitelnými klihy anebo barvami ani při nejsilnějším zvlhčení anebo případném mytí nenatahuje a při schnutí naopak nesmršťuje.
  • Trvalé překrytí drobných trhlin
    zvýšená mechanická odolnost v tahu umožňuje překrytí drobných trhlin v omítce anebo technologických mezer mezi montovanými stavebními prvky bez potřeby jejich tmelení a v případě aplikace na beton anebo panel překrývá vlasové spáry a nahrazuje funkci omítky.
  • Vysoká mechanická odolnost
    PATENT jako otěruvzdorný materiál (dle ČSN EN 233) zvyšuje odolnost podkladů citlivých na mechanické poškození, jako jsou např. podkladové tapety, jemné omítky, sádrokarton, panely z měkkých vláken a jiné. V případě potřeby lze tuto odolnost dále zvyšovat aplikací vhodných nátěrových hmot až do stupně odolnosti proti nárazům. Jako omyvatelný materiál s nejvyšším stupněm omyvatelnosti je PATENT rovněž velice odolný proti estetickému poškození.
  • Velmi dobrá propustnost
    vodních par (dle DIN 53122) umožňuje krátkou dobu schnutí před aplikací nátěru a další zachování vysokého stupně této propustnosti při užívání (dle použitého druhu barev a počtu nátěrů) výrazně omezuje rizika vznikající při použití podobných materiálů. Snížená hořlavost (dle DIN 4102 B 1) spolu z certifikátem ISO 9001 a známkou jakosti RAL předurčuje PATENT k širokému využití bez omezení bezpečnostními a hygienickými předpisy.
  • Jednoduché zpracování
    díky speciální technice lepení nanášením lepidla na podklad lze PATENT lepit přímo z role bez přípravy jednotlivých pásů, což bez potřeby navazování vzorů umožňuje mimořádně jednoduché, čisté a rychlé zpracování ( rychlost zpracování dále umožňuje zvýšit profesionální balení materiálu v jumbo-rolích ).
  • Zanedbatelná spotřeba klihu
    PATENT se lepí tapetovým cenově dostupným vodou ředitelným práškovým klihem na lepení těžkých tapet, přičemž jeho spotřeba nepřesahuje běžnou spotřebu klihu při lepení podobných materiálů. V případě lepení zejména na nesavé podklady je doporučeno přidat cca 20% běžného disperzního lepidla.
  • Nízká spotřeba barev
    již v oblasti cenově dostupné střední kvality širokého spektra interiérových barev stačí k docílení dokonalého a stálého efektu v převážné většině případů pouze jeden nátěr.
  • Vytváření bezešvých povrchů
    přetřením materiálu po nalepení se barvou zacelí případné spáry mezi jednotlivými pásy, čímž povrch získá celistvý vzhled.
  • Možnost individuálního barevného ztvárnění
    různými řemeslnými technikami, jako je například tupování, dvoubarevné válečkování, lazurování (Aplikace) s unikátním výsledkem.
  • Možnost vícenásobného přetírání
    výrazná struktura materiálu ve spojení s moderními interiérovými barvami umožňuje nejen v případě potřeby zvýšení odolnosti proti mechanickému namáhání anebo poškození, ale i v případě potřeby změny jeho barevného ztvárnění následné přetírání, a to při použití barev standardní hustoty nejméně v patnácti cyklech.
  • Jednoduché opravy
    PATENT lze v případě jeho mechanického poškození vyříznout, odstranit a díky univerzálnímu designu všech vzorů jednoduše nahradit novým kusem. Následné přetření zahladí veškeré stopy po opravách.
  • Odstranění bezezbytku
    stejně jako drobné opravy poškozených míst lze PATENT i po letech a několikanásobném přetření bezezbytku odstranit stržením v kuse bez potřeby namáčení. Odstranění tohoto nadmíru pevného materiálu z podkladů s nízkou kompaktností povrchu (např. sádrokarton) předpokládá aplikaci ochranného nátěru před jeho lepením.
  • 07.07.2003 | Martin Vápeník

    BYDLENÍ.CZ doporučuje

    • JMP - Studio zdravého spaní®

      Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


    BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

    REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
    Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444