Stavby a zpřístupňování prostoru pro život

Bariéry, jinak řečeno ztížený či znemožněný přístup do prostorů, kam by se bez problémů měl dostat každý, se nemusí týkat jen lidí s trvalým fyzickým handicapem. Vyplynulo to z přednášek i praktických ukázek interaktivní konference na téma Potřeby osob s omezenou schopností pohybu a orientace, kterou v tomto týdnu uspořádala Fakulta stavební VUT v Brně ve spolupráci s Ligou vozíčkářů.

O problematice tzv. vstřícného prostoru, který umožňuje přístup a bezpečné užívání všem, hovořila ve své přednášce Ing. Kateřina Poláčková, odborná konzultantka z Ligy vozíčkářů. Zabývala se nedostatky bezbariérové vyhlášky a konkrétními příklady její špatné aplikace, z nichž některé se paradoxně dají najít i v budově pořadatelské školy.

Stále časté chybně provedené stavební úpravy veřejných budov spočívají v nedostatčeném pochopení principu přístupnosti, v  malé znalosti problematiky mezi odbornou veřejností, mnohdy ale nejspíš i v nedostatku zájmu odbornou informaci hledat. Realizovat nesmyslné, nefunkční řešení je přitom často stejně drahé a stejně pracné jako řešení, které přinese kýžený efekt, jak připomněl ve své přednášce prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc., z Fakulty stavební brněnského VUT. Ten se věnoval zpřístupnění prostoru a odstraňování bariér také v širších souvislostech společenských a kulturních. Na toto téma navázala  jednak prezentace školy GEMINI z Brna - Lesné, projektu který zpřístupňuje střední vzdělání žákům se zdravotním postižením, jednak přednášky zaměřené na problematiku zaměstnávání osob s handicapem.

Program konference zahrnoval mimo jiné i prezentace výrobců a dodavatelů stavebních prvků a produktů a pomůcek určených lidem s pohybovým omezením. Účastníci si mohli vyzkoušet obsluhu kolečkových i pásových schodolezů prezentovaných zástupcem firmy Manus, která vyrábí schodišťové plošiny a nájezdové rampy. Také z prezentace tohoto úspěšného českého výrobce vyplynula nezbytnost připravenosti staveb jako podmínky k funkční realizaci bezbariérových řešení.

Sortiment zvedáků, zdvižných plošin a dalších zařízení pro osoby se sníženou mobilitou představila také firma Vecom. K vidění a vyzkoušení byl k dispozici i výběr kompenzačních pomůcek a především přehlídka pomůcek pro sebeobsluhu v prezentaci dodavatelské firmy DMA. Tato malá expozice byla dokladem, jak omezujícím prvkem v běžném životě může být i obyčejná zlomená ruka nebo jen dočasný problém s krční páteří, ale zároveň, že existuje množství speciálně navržených předmětů denní potřeby, které pomáhají tato omezení překonat.

Podívejte se na krátké video z konference, kde se můžete dovědět více:

17.10.2014 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444