Soutěž o sadu litinového nádobí na gril

Baví vás grilování, ale chybí vám pořádné nádobí? V nové soutěži můžete získat poctivé litinové nádobí, díky kterému připravíte i taková jídla, na která byste si nikdy netroufli. 

 
Litinové nádobí je kvalitní, zdravotně nezávadné a vydrží po generace.

Litinové nádobí vyniká mnoha vlastnostmi, které jako mistři v grilování jistě oceníte. Litiny si ceníme pro její kvalitu, dlouhou životnost a univerzální použití. Litinové nádobí můžete používat na jakémkoliv tepelném zdroji - na plynovém vařiči, klasických kamnech, dokonce i indukci. Jedině do mikrovlnné trouby litinu nikdy nedávejte. 

Litina má skvělé absorpční vlastnosti – vydrží déle rozpálená než ostatní materiály. Svou teplotu si dokáže udržet, chladne velmi pomalu, vy tak ušetříte za topivo nebo energii. 

Povrch litinového nádobí je opatřen přírodním ochranným povrchem, kterému se říká "seasoning". Je vytvořen ze zapečeného tuku a postupným užíváním se zkvalitňuje. Nejprve je ale potřeba položit základ ochranné vrstvy, litina se musí potřít olejem, který se do ní zapeče v rozpálené troubě na 200 °C na hodinu. 



Litina pro dokonalý steak

Vzhledem k tomu, že je litina schopna udržet si svoji teplotu, je ideální na grilování steaků. Ostatní materiály se totiž mohou vlivem položení syrového masa ochladit více, než je vhodné, a maso tak ztrácí šťávu. Rozpálená litina maso zprudka zatáhne s minimální ztrátou šťávy.   

Při grilování se nejčastěji používá rošt nebo litinová deska. Používají se ale také doplňky jako pánve, hrnce, pekáče, stojany na drůbež atd. Litinové nádobí můžete v grilu položit na rošty nebo do otvorů, které jsou pro nádobí speciálně vytvarované. Litinová deska se v grilu většinou kombinuje spolu s roštem např. půlka grilovací plochy rošt a půlka grilovací deska. Na rozdíl od roštu na ní můžete připravit vajíčka, palačinky či bramboráky. Hodí se také na grilování menších kusů masa a zeleniny.



Péče o litinu

Údržba litinového nádobí je specifická a doporučuje se dodržovat určitá pravidla. Před samotným mytím je důležité odstranit zbytky jídla z grilování. K tomu použijte škrabku nebo kartáč s ocelovými štětinami. K mytí litiny můžete použít pouze vodu nebo ji zkombinovat s jarem. Nemějte obavy, že byste jarem seasoning poškodili, jar pomůže odstranit zbytky chuti, které zanechalo jídlo, které se na pánvi dělalo. Litinu nikdy nemyjte v myčce a nenechte na ni dlouho působit vodu z důvodu rizika výskytu koroze.

Poškozený seasoning lze obnovit. Nejprve je potřeba odstranit rez nebo odlupující se ochrannou vrstvu pomocí nylonového kartáče. Zbytky počištění vymyjte vodou, litinu potřete olejem a dejte jako při tvorbě první vrstvy na hodinu zapéct na 200°C.

bydlinekSoutěž o sadu litinového nádobí
Zkuste štěstí v soutěži - odpovězte na níže přiloženou otázku a jeden z vás, kterého vylosujeme, obdrží sadu litinového nádobí na gril od společnosti VLADEKO. Soutěž trvala do 19.10.2022. Nápovědu najdete na adrese: https://www.grilykrby.cz/.  Výherce: Zuzana Wágnerová

15.09.2022 | redakce Bydlení.cz
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s více jak 80 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Weber,  Campingaz, Napoleon, Pit Boss, Borniak,  Bradley Smoker, Outdoorchef  a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444