Soutěž o detektor CO. Září jako měsíc prevence otrav oxidem uhelnatým

Přestože 50 % domácností v České republice topí pomocí zařízení, ze kterých může unikat oxid uhelnatý (CO), pouze čtvrtina obyvatel připouští, že může k otravě tímto nebezpečným plynem dojít i u nich doma. 15 % Čechů si navíc myslí, že se tento problém vyskytuje pouze ve starých či nekvalitních domech. Celých 50 % Čechů je pak přesvědčeno, že u nich doma k otravě dojít nemůže.

Únik oxidu uhelnatého není záležitostí jen starých budov, polovina českých domácností má potenciální problém

Výše uvedené vyplývá z letošního středoevropského průzkumu společnosti Resideo1, která zkoumala znalosti a povědomí o oxidu uhelnatém u obyvatel České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska a ze zkušeností Martina Kavky, vedoucího oddělení zjišťování příčin vzniku požárů a tiskového mluvčího Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.

Fatálním nehodám lze mnohdy předejít, proto Resideo věnuje září osvětě a prevenci otrav oxidem uhelnatým a úniku kouře. Naprostá většina lidí (89 %) sice ví, že je CO nebezpečný, avšak jen minimum z nich si uvědomuje, že může unikat i u nich doma a že právě jimi používané spotřebiče tento plyn produkují. (Napříč zkoumanými zeměmi se tento fakt projevil nejsilněji právě v České republice (40 %), v Polsku (38 %) a na Slovensku (37 %), zatímco v Rumunsku (27 %) a zejména v Maďarsku (16 %) je situace o poznání lepší).

„Často se setkáváme s tím, že k úniku oxidu uhelnatého dochází i u nových spotřebičů. Jejich stáří tedy není jednoznačným rizikovým faktorem a je nutné je každoročně podrobovat důkladné a odborné revizi. Jako nejdůležitější, nejúčinnější a také nejlevnější prevenci však vidím detektor CO umístěný v blízkosti daného spotřebiče,“ říká Martin Kavka, vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů a tiskový mluvčí Hasičského záchranného souboru hl. m. Prahy.
 

Prevence otrav oxidem uhelnatým:

  • Zajistěte dobře větraný dům, aby v něm mohl cirkulovat čerstvý vzduch bez ohledu na denní dobu nebo roční období.
  • Pokud pociťujete závratě, únavu, bolesti hlavy nebo nevolnost a po vyvětrání se necítíte lépe, opusťte okamžitě byt/dům a zavolejte pomoc.
  • Nechte si pravidelně kontrolovat topná zařízení a komín odborníkem.
  • Nainstalujte si detektory CO, které vás upozorní na nadměrné množství oxidu uhelnatého nebo kouře i tam, kde se používají moderní kotle s uzavřeným hořákem.
  • Otrava oxidem uhelnatým je nejčastější v koupelnách, proto je důležité mít instalované detektory CO i zde.
  • Stáří spotřebiče nerozhoduje o jeho bezpečnosti. Pravidelné revize a detektory jsou jedinou účinnou prevencí.
  • K únikům CO dochází častěji v zimě během topné sezóny, výjimkou však nejsou ani letní měsíce. Vysoké teploty a změny tlaku se mohou významně podílet na špatném „tahu“ a následné kumulaci nebezpečného plynu v domě.
 

 

Řada detektorů Honeywell Home R200 od společnosti Resideo pomáhá instalatérům i spotřebitelům chránit to nejdůležitější – zdraví a život. Poskytuje:

  • osvědčenou spolehlivost podloženou všemi evropskými certifikáty a certifikáty pro jednotlivé země, ve kterých se výrobek prodává.
  • větší jistotu: jedná se o jedinou řadu detektorů CO, detektorů kouře a požárních alarmů, která se standardně dodává s 10letou životností a 10letou zárukou2
  • lepší upozornění koncového uživatele díky možnosti propojit produkty řady R200 do vlastní sítě, a to i včetně detektorů kouře a požárních alarmů, kdy jeden z nich spustí poplach na všech připojených zařízeních.
  • jednoduchost. Pro propojení zařízení není třeba kupovat samostatný rádiový modul, protože detektory společnosti Resideo jej už mají zabudovaný.
 
Více informací o prevenci úniku oxidu uhelnatého naleznete zde.

bydlinek Soutěž o detektor CO Honeywell Home
Odpovězte na otázku v níže připojeném formuláři a těšte se na slosování. Nápovědu najdete na adrese https://homecomfort.resideo.com/. Soutěž trvala do 1. října 2023. Výherce: A. Košťálová



1 Průzkum provedený na objednávku společnosti Resideo 3.-16. srpna 2023 na reprezentativním vzorku majitelů domů (více než 500) v České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.
2 Úplné informace o pravidlech naleznete v instalačních příručkách k příslušným produktům.
18.09.2023 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444