Soutěž: Nechcete při cestě na dovolenou zažít zničený kufr? Pořiďte si správný zámek!

Letní sezóna dovolených je tu! Spousta Čechů zamíří autem na Šumavu nebo třeba do Chorvatska. Pokud ale cestujete rádi trochu dál a preferujete leteckou dopravu, máme pro vás jeden žhavý tip.

Není nic horšího, než když při výdeji zavazadel zjistíte, že je váš kufr rozříznutý nebo má zničený zip. V souvislosti s nárůstem terorismu mají totiž bezpečnostní služby na letištích za povinnost kontrolovat všechna podezřelá zavazadla. A nikdy nevíte, jestli při vaší příští cestě se tím podezřelým kouskem nestane právě váš kufr. Aby nemusela ochranka zničit zip se zámkem, nebo kufr přímo rozříznout, existuje zámek se znakem červeného diamantu, takzvaný TSA (Transportation Security Administration) zámek. Ten ochrání váš kufr během bezpečnostní kontroly. Na rozdíl od běžných zámků ho totiž mohou bezpečnostní pracovníci otevřít bez toho, že by jej zničili nebo poškodili.

„Cestujícím doporučujeme, aby vyšli vstříc bezpečnostním požadavkům, které je mají chránit, a nepoužívali při zabezpečení svých zavazadel obyčejné integrované zámky. Jelikož jsou součástí kufrů, může během jejich otevření dojít k poškození zavazadla. Naopak doporučujeme využívat TSA zámky označené znakem červeného diamantu, které lze otevřít bezpečnostním klíčem,“ radí Marika Janoušková, tisková mluvčí Letiště Praha. 

„Diamantová“ novinka je pro vás běžný visací zámek s kódem. Zato pro bezpečnostní kontroly na světových letištích je to velký rozdíl. „Váš kufr bez problému odemknou a znovu zamknou. O proběhlé kontrole najdete v zavazadle protokol, ale zvenku to na kufru vidět nebude. Žádný zničený zip, ani zámek, vše naprosto bez problému,“ říká bezpečností expert společnosti Assa Abloy Antonín Terš.

TSA by si podle něj určitě měl pořídit každý, kdo se chystá letět z Prahy, protože Letiště Václava Havla se k této bezpečnostní iniciativě připojilo. Určitě si jej opatřete také pro let do USA, Velké Británie, Nového Zélandu, Nizozemska, Německa, Rakouska, Belgie, Švýcarska či japonského Tokia. Celkově jej uplatníte na 450 letištích po celém světě.

Visací zámky TSA značky Yale stojí 200 – 250 Kč, což je ve srovnání s cenou kufru nebo dobré cestovní tašky drobnost. A pokud ho chcete barevně sladit s vaším zavazadlem, tak si vedle klasické černé či stříbrné barvy můžete vybrat zámek i v červené, zelené a žluté verzi.

bydlinek
Soutěž o TSA zámky
Pět párů TSA zámků navíc můžete vyhrát právě nyní. Stačí uhodnout soutěžní otázku, kterou naleznete v níže přiloženém formuláři, a mít štěstí při losování. Správnou odpověď naleznete na www.fab.cz.
Soutěž trvala do 8. července 2018. Výherci: Iva Křečková, Magda Onderková, Jan Černík, Lucka Křenová, Jaroslava Váchová
18.06.2018 | redakce Bydlení.cz
  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444