Sklářské legendy, manželé Roubíčkovi, vystavují na Špilberku

Až do 6. září můžete navštívit výstavu celoživotní tvorby sklářských mistrů, Miluše a Reného Roubíčkových. Expozice, jednoduše nazvaná Sklo, je umístěna v prostorách královské kaple na Špilberku v Brně.

Miluše a René Roubíčkovi dokázali přeměnit sklo z obyčejné spotřební hmoty na moderní, tvárný a poetický materiál. Průkopnický přístup a tvorba působivých i veselých skleněných soch jim přinesly mnohá uznání – ze Světových výstav v Bruselu nebo Montrealu i ze sklářských přehlídek a umělecko-řemeslných veletrhů ve Švýcarsku, Německu nebo Japonsku. René Roubíček byl také v roce 2008 uveden do Síně slávy Czech Grand Design.

Životní příběh obou manželů se zpočátku hodně podobá: oba se narodili roku 1922, oba studovali na uměleckoprůmyslových školách u profesorů Jaroslava Holečka a Josefa Kaplického, oba také působili ve sklárnách v Novém Boru, Kamenickém Šenově nebo v Karlových Varech. Společné jim byly i první úspěchy a ocenění. Přestože celý život často dohromady tvoří i vystavují, jejich tvorba rozhodně stejná není.

Miluše Roubíčková se inspiruje starými hutnickými postupy i tvorbou lidových sklářů, vytváří předměty z běžného života. V jejím díle najdeme třeba klubíčka bavlny, hlávky zelí, zavařovací sklenice, podnosy s bábovkami nebo kornouty bonbonů. Plastiky Miluše Roubíčkové jsou plné vzpomínek na dětství, ale i humoru. Působivá hra se světlem pak doplňuje kompozici děl i jejich emocionální vyznění. Její sklo dovede být hravé, laskavé a plné poezie.

Sochy Reného Roubíčka jsou abstraktnější a monumentálnější: vedle plastiky pro bruselské EXPO 58 se proslavil například skleněnými sloupy pro Světovou výstavu v Montrealu v roce 1967. Z šedesátých let pochází i jedna z jeho nejvýznamnějších plastik – Pocta Koperníkovi. Od poloviny sedmdesátých let má René Roubíček nové téma – lidskou hlavu a figuru. Sklo má v jeho podání schopnost napovídat, asociovat, vyvolávat představy.

Pro oba je důležité spojení skla a světla, výjevy plné emocí, dynamika a hravost. Manželé Roubíčkovi vybočili ze zažitých představ o sklu a dokázali z něj vytvářet přelomové abstraktní i figurální plastiky. To vše bude k vidění na Špilberku od 9. července v královské kapli.
bydlinek

Prohlédněte si krátký záznam ze zahájení výstavy:
Miluše a René Roubíčkovi - Sklo

Výstava je přístupná až do 9. září na Špilberku v Brně.


Zdroj: tisková zpráva Muzea města Brna
10.07.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444