Šípkový fresh. Nadopujte se vitaminem C

Foto: Smart Press

Foto: Smart Press

Až se vydáte na podzimní procházku do přírody, všímejte si zářících červených plodů šípkové růže a několik si jich nasbírejte. Šípek představuje pro tělo vitaminovou bombu. Kromě rakytníku neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek a právem bývá řazen k nejlepším přírodním lékům, které posilují imunitu.

Kniha pro celý život

Jaké lokální superpotraviny máme během podzimu zadarmo k dispozici? Jak si připravit nejlevnější elixíry na posilu imunity? Na takové a mnoho dalších zajímavých otázek odpovídá výpravná kniha Rytmus roku s Hankou Zemanovou. Bez nadsázky ji lze nazvat knihou nejen pro celý rok, ale i pro celý život. Příroda má všechno skvěle vymyšlené. Každý měsíc v roce nám nabízí jiné dary, kterými nás posiluje, léčí a udržuje v rovnováze.

 
Z šípků si můžete připravit i čaj  
Z knihy jsme pro vás vybrali recept na nápoj z čerstvých šípků, který je výjimečný tím, že neprochází žádnou tepelnou úpravou, a proto nám na prahu podzimu může posloužit jako pravý multivitamin.

Šípky běžně sušíme na čaj, vyrábíme z nich marmelády a omáčky, ale každým zpracováním dochází k výraznému úbytku vitaminu C. Nejvíce prospěšných látek získáme v syrovém stavu. Šípky sice můžete konzumovat hned po utržení, ale je třeba je v zubech opatrně rozlousknout a pak špičkou prstu nebo klacíkem vydlabat všechny chloupky a jadýrka. Ne každý má tolik trpělivosti. 

„Proto jsem si vymyslela tento vitaminový elixír, který připravuju, jakmile začnu na zářijových procházkách potkávat první do červena vybarvené šípky. I přesto, že během mixování dochází ke ztrátám vitaminu C, jde o nápoj, který obsahuje mnoho cenných látek. Čím je červená barva sytější, tím jsou plody zralejší a co do obsahu živin hodnotnější. Překrásně barevný, lahodný šípkový „fresh“ je navíc lokální, sezónní a můžeme ho mít prakticky zadarmo," představuje svůj recept na šípkový nápoj Hanka Zemanová.

Nápoj z čerstvých šípků (recept pochází z knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou)

Ingredience
1–2 hrsti pevných a co nejčerveněji vybarvených šípků
0,5 litru vody
Příprava
1. Cca 100 g šípků doma propláchnu a dám do vyšší zavařovačky. Zaliju 0,5 litrem vody a krátce rozmixuju ponorným mixérem.


2. Nechám louhovat půl hodiny, ale vypít se dá i hned. 

3. Nápoj nádherné barvy promíchám dřevěnou lžičkou a scedím přes plátýnko.

4. Piju ho jen tak nebo osladím medem jako šípkovou limonádu. Když je chladnější počasí, tak výluh opatrně přihřeji ve skleněné konvici. Nevařím ho.

5. Připravíte-li výluh s menším množstvím vody, můžete ho přidávat do jakéhokoli čaje pro okyselení a obohacení vitamíny. Většinou rozmixované šípky zaliju trochou vody i podruhé a postup opakuju.

6. Přeceděná šípková semínka dávám na kompost nebo slepicím. Kdysi se prý sušily jako náhražka kávy. Jsou velmi cenná, tak věřím, že se třeba něco z nich dostane do vajíček. Pravdou je, že slepice po nich moc netouží, ale postupně ze slepičí misky mizí, tak třeba si na nich pochutnají i jiní, kolem letící ptáci… Nevím...

Ocenění 

Kniha Rytmus roku s Hankou Zemanovou v letošním roce získala mezinárodní ocenění v soutěži Gourmand World Cookbook Awards: Nejlepší publikace, 1. místo v kategorii Východní Evropa a 2. místo v kategorii Zdraví a výživa. 

Čtení a poslech od Hanky Zemanové

Hanka Zemanová se ve svých knihách věnuje léčivým darům přírody v naší kuchyni, lokálním superpotravinám, nápojům a elixírům z přírody, sezónním a lokálním receptům a podporou zdraví. V edici vyšel nástěnný průvodce, audioverze knihy Rytmus roku a nesmíme zapomenout ani na vydané bestsellery Nová Biokuchařka a BioAbecedář.

Rytmus roku – nástěnný průvodce jednotlivými měsíci v roce 

  • Z rozsáhlé knihy Rytmus roku vybrala Hanka Zemanová to nejdůležitější, čím nás příroda každý měsíc vyživuje a léčí. Krásné fotografie a stručné texty vám připomenou pravý čas pro pití očistného čaje z kopřiv, pro ozdravení jater pomocí pampelišky, pro sběr šípků či lesních listů na čaj pro celou rodinu nebo například ideální dobu na posilu ledvin a životní energie pomocí spánku a vývarů.
  • Nástěnný průvodce sezónních a léčivých darů přírody, který připomíná, jaké lokální superpotraviny, byliny a plody nám příroda v jednotlivých měsících nabízí.
  • To nejdůležitější z knihy Rytmus roku v měsíčních přehledech.
  • Měsíční přehledy místních, sezónních a běžně dostupných superpotravin a léčivých bylin.
  • Obrazový průvodce je praktickým a krásným dárkem do každé domácnosti. Je připraven v kroužkové vazbě a můžete si ho pověsit do kuchyně či vámi zvoleného prostoru.

 

Audioverze knihy Rytmus roku

Oblíbili jste si audioknihy? Pak vás nadchne audionahrávka bestsellerové knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou. Je autentická nejen díky tomu, že ji namluvila přímo Hanka, ale i tím, že se jednotlivé kapitoly nahrávaly právě v tom měsíci, o kterém pojednávají.
 

Vaší pozornosti by jistě neměly uniknout i vydané bestsellery:


12.10.2023 | redakce
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444