Kniha pro celý život
Jaké lokální superpotraviny máme během podzimu zadarmo k dispozici? Jak si připravit nejlevnější elixíry na posilu imunity? Na takové a mnoho dalších zajímavých otázek odpovídá výpravná kniha Rytmus roku s Hankou Zemanovou. Bez nadsázky ji lze nazvat knihou nejen pro celý rok, ale i pro celý život. Příroda má všechno skvěle vymyšlené. Každý měsíc v roce nám nabízí jiné dary, kterými nás posiluje, léčí a udržuje v rovnováze.Z šípků si můžete připravit i čaj |
Šípky běžně sušíme na čaj, vyrábíme z nich marmelády a omáčky, ale každým zpracováním dochází k výraznému úbytku vitaminu C. Nejvíce prospěšných látek získáme v syrovém stavu. Šípky sice můžete konzumovat hned po utržení, ale je třeba je v zubech opatrně rozlousknout a pak špičkou prstu nebo klacíkem vydlabat všechny chloupky a jadýrka. Ne každý má tolik trpělivosti.
„Proto jsem si vymyslela tento vitaminový elixír, který připravuju, jakmile začnu na zářijových procházkách potkávat první do červena vybarvené šípky. I přesto, že během mixování dochází ke ztrátám vitaminu C, jde o nápoj, který obsahuje mnoho cenných látek. Čím je červená barva sytější, tím jsou plody zralejší a co do obsahu živin hodnotnější. Překrásně barevný, lahodný šípkový „fresh“ je navíc lokální, sezónní a můžeme ho mít prakticky zadarmo," představuje svůj recept na šípkový nápoj Hanka Zemanová.
Nápoj z čerstvých šípků (recept pochází z knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou)
Ingredience 1–2 hrsti pevných a co nejčerveněji vybarvených šípků 0,5 litru vody |
Příprava 1. Cca 100 g šípků doma propláchnu a dám do vyšší zavařovačky. Zaliju 0,5 litrem vody a krátce rozmixuju ponorným mixérem. |
2. Nechám louhovat půl hodiny, ale vypít se dá i hned.
3. Nápoj nádherné barvy promíchám dřevěnou lžičkou a scedím přes plátýnko.
4. Piju ho jen tak nebo osladím medem jako šípkovou limonádu. Když je chladnější počasí, tak výluh opatrně přihřeji ve skleněné konvici. Nevařím ho.
5. Připravíte-li výluh s menším množstvím vody, můžete ho přidávat do jakéhokoli čaje pro okyselení a obohacení vitamíny. Většinou rozmixované šípky zaliju trochou vody i podruhé a postup opakuju.
6. Přeceděná šípková semínka dávám na kompost nebo slepicím. Kdysi se prý sušily jako náhražka kávy. Jsou velmi cenná, tak věřím, že se třeba něco z nich dostane do vajíček. Pravdou je, že slepice po nich moc netouží, ale postupně ze slepičí misky mizí, tak třeba si na nich pochutnají i jiní, kolem letící ptáci… Nevím...
Ocenění
Kniha Rytmus roku s Hankou Zemanovou v letošním roce získala mezinárodní ocenění v soutěži Gourmand World Cookbook Awards: Nejlepší publikace, 1. místo v kategorii Východní Evropa a 2. místo v kategorii Zdraví a výživa.
Čtení a poslech od Hanky Zemanové
Hanka Zemanová se ve svých knihách věnuje léčivým darům přírody v naší kuchyni, lokálním superpotravinám, nápojům a elixírům z přírody, sezónním a lokálním receptům a podporou zdraví. V edici vyšel nástěnný průvodce, audioverze knihy Rytmus roku a nesmíme zapomenout ani na vydané bestsellery Nová Biokuchařka a BioAbecedář.Rytmus roku – nástěnný průvodce jednotlivými měsíci v roce
- Z rozsáhlé knihy Rytmus roku vybrala Hanka Zemanová to nejdůležitější, čím nás příroda každý měsíc vyživuje a léčí. Krásné fotografie a stručné texty vám připomenou pravý čas pro pití očistného čaje z kopřiv, pro ozdravení jater pomocí pampelišky, pro sběr šípků či lesních listů na čaj pro celou rodinu nebo například ideální dobu na posilu ledvin a životní energie pomocí spánku a vývarů.
- Nástěnný průvodce sezónních a léčivých darů přírody, který připomíná, jaké lokální superpotraviny, byliny a plody nám příroda v jednotlivých měsících nabízí.
- To nejdůležitější z knihy Rytmus roku v měsíčních přehledech.
- Měsíční přehledy místních, sezónních a běžně dostupných superpotravin a léčivých bylin.
- Obrazový průvodce je praktickým a krásným dárkem do každé domácnosti. Je připraven v kroužkové vazbě a můžete si ho pověsit do kuchyně či vámi zvoleného prostoru.