Silvestrovské pohoštění: Rychlé slané dobroty

Že jsou slané chipsy a tyčinky už trochu nuda? Připravte na silvestrovskou oslavu tyto rychlé slané dobroty, kterými rodinu a přátele potěšíte. Do snadné přípravy můžete zapojit i děti.

Trhací koláč ve tvaru sluníčka od Moniky Kindlové


Ingredience 

Na těsto:

200 ml mléka
1 lžička zakysané smetany
4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
15 g droždí
50 g celozrnné pšeničné mouky
250 g hladké mouky


Na náplň:
150 g slaniny nakrájené na kostičky
4 jarní cibulky nakrájené na kolečka nebo půlka cibule
sůl
pepř
muškátový oříšek
3 lžíce zakysané smetany
100 g nastrouhaného parmezánu

Příprava
Všechny ingredience na těsto dejte do domácí pekárny. Pokud nemáte pekárnu, připravte si kynuté těsto obvyklým způsobem. Nejprve si připravte kvásek – droždí rozdrobte do misky s vlažným mlékem a promíchejte se lžící cukru. Nechte přikryté několik minut, než se začnou tvořit bublinky. Do větší mísy vsypte mouku, sůl, přidejte kvásek, olivový olej, lžičku zakysané smetany a zbytek mléka a zpracujte v těsto.

Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vykynout – trvá to asi hodinu a těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé z nich rozválejte kruh velký cca 25 cm.


Zatímco těsto kyne, připravte si náplň: slaninu, cibulku a koření orestujte na pánvi a ve chvíli, kdy vypnete sporák, přidejte ještě parmezán a zakysanou smetanu.

Jeden kruh těsta potřete náplní a poslední 1 cm okraje nechte bez náplně.

Pak kruh přiklopte druhou polovinou a okraje spojte. Doprostřed kruhu položte skleničku a začněte krájet těsto na asi 32 dílků. Každý dílek 4× otočte jako vrtuli. Skleničku odstraňte a těsto potřete žloutkem.

Doprostřed nasypte semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, mák...) a dejte do vyhřáté trouby na 200° C, pečte asi 25–30 minut.

Koláč můžete také nechat bez náplně a udělat k němu bylinkový nebo česnekový dip.

Následující dva recepty z listového těsta zvládnou připravit i děti.

Stromeček z listového těsta

 
Ingredience 
2 balení vyváleného listového těsta
200 g šunky
200 g plátkového sýra eidam
rozšlehané vajíčko na pomazání
100 g nivy
semínka a mák na posypání
Příprava
Dvě vyválená těsta dejte na sebe a vykrojte stromeček. Ze zbytků těsta vykrajovátkem vykrojte hvězdičky, kometu na ozdobení stromku a čtverce jako dárky.

Mezi dvě vyválená těsta vložte šunku a sýr, vrchní část ozdobte hvězdičkami, pod stromeček dejte čtverečky – dárky. Můžete potřít vajíčkem a ozdobit nastrouhanou nivou a semínky či mákem.

Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 30 minut.


Stromeček ze spirálek – šneků

Ingredience 
1 balení vyváleného listového těsta
1 sklenička pesta
100 g sýra (plátkový, parmazán)
na ozdobení oloupané stroužky česneku
mandle či oříšky
Příprava
Na vyválené listové těsto namažte pesto a položte sýr. Srolujte a krájejte na asi centimetrové kousky. Vzniklé spirálky položte placatou stranou na plech do tvaru stromečku. Nepokládejte je těsně k sobě, pečením se spirálky zvětší. Vložte do rozpálené trouby na 200 °C a pečte přibližně 20–30 minut.




Všechny recepty na slané dobroty pochází z knihy Vánoční Tradinář.
K dostání na: www.smartpress.cz

Kniha vás provede zimním časem klidu přírody od posledních podzimních posvícení přes advent a přípravy na Vánoce, Štědrý den, vánoční svátky a přelom roku až do masopustu. Porozumíte tradičním zvykům, které můžete začlenit do oslav s rodinou, přáteli i sousedy. Kniha ale také ukazuje, jak využít klidu přírody, který nabízí temné dny a dlouhé noci na konci roku, pro svůj osobní čas, tvořit své další plány a radovat se z příchodu nového roku a světla.

29.12.2023 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444