Trhací koláč ve tvaru sluníčka od Moniky Kindlové
Ingredience Na těsto: 200 ml mléka 1 lžička zakysané smetany 4 lžíce olivového oleje 1 lžička soli 15 g droždí 50 g celozrnné pšeničné mouky 250 g hladké mouky Na náplň: 150 g slaniny nakrájené na kostičky 4 jarní cibulky nakrájené na kolečka nebo půlka cibule sůl pepř muškátový oříšek 3 lžíce zakysané smetany 100 g nastrouhaného parmezánu |
Příprava Všechny ingredience na těsto dejte do domácí pekárny. Pokud nemáte pekárnu, připravte si kynuté těsto obvyklým způsobem. Nejprve si připravte kvásek – droždí rozdrobte do misky s vlažným mlékem a promíchejte se lžící cukru. Nechte přikryté několik minut, než se začnou tvořit bublinky. Do větší mísy vsypte mouku, sůl, přidejte kvásek, olivový olej, lžičku zakysané smetany a zbytek mléka a zpracujte v těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vykynout – trvá to asi hodinu a těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé z nich rozválejte kruh velký cca 25 cm. |
Zatímco těsto kyne, připravte si náplň: slaninu, cibulku a koření orestujte na pánvi a ve chvíli, kdy vypnete sporák, přidejte ještě parmezán a zakysanou smetanu.
Jeden kruh těsta potřete náplní a poslední 1 cm okraje nechte bez náplně.
Pak kruh přiklopte druhou polovinou a okraje spojte. Doprostřed kruhu položte skleničku a začněte krájet těsto na asi 32 dílků. Každý dílek 4× otočte jako vrtuli. Skleničku odstraňte a těsto potřete žloutkem.
Doprostřed nasypte semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, mák...) a dejte do vyhřáté trouby na 200° C, pečte asi 25–30 minut.
Koláč můžete také nechat bez náplně a udělat k němu bylinkový nebo česnekový dip.
Stromeček z listového těsta
Ingredience 2 balení vyváleného listového těsta 200 g šunky 200 g plátkového sýra eidam rozšlehané vajíčko na pomazání 100 g nivy semínka a mák na posypání |
Příprava Dvě vyválená těsta dejte na sebe a vykrojte stromeček. Ze zbytků těsta vykrajovátkem vykrojte hvězdičky, kometu na ozdobení stromku a čtverce jako dárky. Mezi dvě vyválená těsta vložte šunku a sýr, vrchní část ozdobte hvězdičkami, pod stromeček dejte čtverečky – dárky. Můžete potřít vajíčkem a ozdobit nastrouhanou nivou a semínky či mákem. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. |
Stromeček ze spirálek – šneků
Ingredience 1 balení vyváleného listového těsta 1 sklenička pesta 100 g sýra (plátkový, parmazán) na ozdobení oloupané stroužky česneku mandle či oříšky |
Příprava Na vyválené listové těsto namažte pesto a položte sýr. Srolujte a krájejte na asi centimetrové kousky. Vzniklé spirálky položte placatou stranou na plech do tvaru stromečku. Nepokládejte je těsně k sobě, pečením se spirálky zvětší. Vložte do rozpálené trouby na 200 °C a pečte přibližně 20–30 minut. |
Všechny recepty na slané dobroty pochází z knihy Vánoční Tradinář.
K dostání na: www.smartpress.cz.