Schiedel Kerastar

Dokonalý komínový systém

Jedním ze špičkových produktů významného výrobce stavebních materiálů, firmy Schiedel, je komínový systém Schiedel KERASTAR. Pro své vynikající vlastnosti byl v loňském roce oceněn dvěma Zlatými medailemi - na Stavebních veletrzích Brno 2004 a na Mezinárodním veletrhu vytápění Aqua-therm 2004 v Praze.

Nový komínový systém Schiedel KERASTAR, při jehož vývoji se dbalo především na způsob odvodu spalin, je dokonalou symbiózou dvou rozdílných materiálů, keramiky a nerezové oceli. Poprvé byly společně využity přednosti obou těchto materiálů. Podařilo se zkombinovat užitek keramického řešení odvodu spalin – těsnost, odolnost proti korozi a dlouhodobou životnost s lehkou statickou konstrukcí nerezového pláště. Systém je vhodný především jako dodatečně realizovaný komín anebo jako výrazný architektonický prvek exteriéru či interiéru stavby.

 

Vlastnosti nového systému
Schiedel KERASTAR je třísložkový komínový systém s tenkostěnnou šamotovou vložkou, minerální izolací a nerezovým pláštěm, vyvinutý především pro rodinné domy a pro nezávislé vytápění v nich, jako univerzální systém pro všechny typy spotřebičů (olejové, plynové závěsné i stacionární, na pevná paliva), s provozní teplotou do 400 °C, pracujících v podtlakovém provozu a pro všechny typy paliv (zemní plyn, propan, olej, dřevo, biomasa) od nízkých teplot spalin po vysoké. Důležitou vlastností systému Kerastar je malá hmotnost, umožňující založení komína i bez základu a zároveň zaručující rychlou výstavbu bez mechanizace. Použití tenkostěnné keramické vložky zaručuje dlouhou životnost systému při zachování atraktivního vnějšího vzhledu. Díky tomu je možné systém použít v exteriérech či interiérech, aniž by bylo nutné dodatečné opláštění komínu.
Odolnost šamotu vůči kyselinám umožňuje uplatnit tento systém i v případech, kdy nelze použít kovové materiály – například pro odvod spalin od spotřebičů, umístěných v místech, kde se nacházejí nebo používají chemické látky, jako jsou sloučeniny chloru nebo jiných halogenů.

Skladba systému
Vnější nerezový plášť je z leštěné ušlechtilé nerezové oceli 1.4301 o tloušťce 0,4 mm. Je korozně odolný, garantuje bezpečnost a stabilitu a je optickým i architektonickým obohacením stavby. Šesticentimetrová tepelná izolace je z minerálního vlákna o objemové hmotnosti 110 kg.m-3 a s bodem tání vyšším než 1000 °C, odolná proti vyhoření sazí  zaručující nízkou teplotu vnějšího povrchu (i při vyhoření sazí). Díky tomu je dostačujíci standardní bezpečnostní odstup 5 cm od hořllavých stavebních materiálů. Izolace je bez podélných švů, tzn. je vyloučena

možnost vzniku tepelných mostů, které vedou k nadměrnému ochlazování spalin a následnému snížení komínového tahu. Testy použitelnosti komínového systému KERASTAR v rodinných domech bez dalšího opláštění byly provedeny Institutem pro požární techniku v Linci.

 

Statické zajištění
Systém Schiedel KERASTAR se vyrábí v průměrech 140, 160, 180, 200 a 250

mm. Výška jednotlivých prvků je 165, 330 a 665 mm, součástí příslušenství

jsou T-kusy, čistící kusy, běžné roury, kondenzátní misky a průchodky. Komínový systém lze zakládat na výškově přestavitelnou stoličku, na dno s odvodem kondenzátu a podpěrou umístěnou přímo na podlahu, nebo na patní konzolu, která je osazena na svislé konstrukci. Na fasádě je třeba kotvit komín vždy po čtyřech metrech pomocí lůžek a každých osm metrů pomocí lůžka vyneseného na konzole. Volný přesah komínu od posledního kotvení může být max. 1,5 metru.

Vynikající vlastnosti šamotové vložky, lehký obvodový plášť, snadno a rychle smontovatelné díly, možnost výstavby i bez založení, to vše jsou přednosti tohoto nového systému. Využití najde především jako dodatečně realizovaný fasádní komín, nebo jako výrazný architektonický prvek pro venkovní i vnitřní použití.

15.03.2005 | tz
  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444