S Petrem Vaňkem o pověsti realitních makléřů a nejen o ní

Na reality s rozumem XII.

Ing. Petr Vaněk vystudoval geoinformatiku a geografii. Ve svém oboru působil devět let. Dnes již čtvrtým rokem vyučuje informatiku na druhém stupni ZŠ a díky úspěšně absolvovanému školskému managementu by se mohl stát ředitelem školy. Navzdory svému vzdělání se rozhodl pro kariéru realitního makléře. V rámci realitní kanceláře RE/MAX Pro se stal makléřem roku 2012.

  • Dokázal byste charakterizovat rozdíl mezi obdobím, kdy jste jako realitní makléř začínal, a současností?
Když makléř začíná a nemá žádné předchozí zkušenosti s realitním obchodem, musí hodně telefonovat samoprodejcům, těm, kteří nevyužívají realitní kancelář. To může být psychicky náročné, protože ti lidé zpočátku nechtějí pomoci. První tři měsíce jsou pro realitního makléře velice těžké. Ze spousty telefonátů nemusí mít vůbec nic. Postupem času se to však zlepšuje, makléř školením a praxí získává zkušenosti a také sebevědomí. Pak už přicházejí telefonáty se žádostmi o pomoc z druhé strany.
 
bydlinek
Jak rozeznat kvalitního a nekvalitního realitního makléře? Více ve videu. 

  • Může být makléřem kdokoliv?
V tuto chvíli ano. Je to živnost volná, tím pádem nepotřebujete žádné vzdělání. Samozřejmě v očích veřejnosti, která se s kvalitním makléřem nesetkala, je to mínus. Nepřipravení makléři bohužel vrhají špatné světlo i na ty ostatní, kvalitní makléře.
  • Které zásadní předpoklady by měl mít člověk, který se chce stát realitním makléřem?
Asi nejlepší předpoklad je komunikativnost a empatie. Na druhou stranu je to věc, která se dá i naučit. Takže ani člověka, který je introvert, bych z tohoto byznysu nezrazoval. Já sám jsem toho příkladem. Přestože jsem introvert, dokážu s lidmi komunikovat a naslouchat jim. Člověku by určitě neměl chybět obchodní duch, protože právě schopnost vyjednávat dělá makléře makléřem. Prodávající i kupující mají společný cíl a aby byli spokojení, je třeba prostředníka, který bude schopen obě strany ukočírovat a ohlídat veškeré záležitosti spojené s obchodním případem.
  • V očích veřejnosti je často makléř člověk, který jde přes mrtvoly - snaží se za každou cenu prodat i sebevětší ruinu. Proč takové předsudky vznikají? 
Je to o té kvalitě a lidských hodnotách. Veškeré své kolegy z této kanceláře vnímám jako slušné lidi. A o tom to celé je. Buď budou lidé čestní, budou svou práci dělat dobře a dostanou adekvátní odměnu, nebo to nebudou slušní lidé. Tací odměnu možná také získají, ale nikdy už nezískají referenční, následný obchod. A na tom je třeba postaven RE/MAX, na následných obchodech.

  • Makléř svému povolání musí věnovat spoustu času. Jste kariérista?
Makléři jsou různí. Já jsem vždycky chtěl být nejlepší v tom, co dělám. Nicméně tím, jak získávám životní zkušenosti a také tím, že mám vlastní rodinu, tak už ta kariéra není pro mě tolik prioritní. Ano, ze začátku to často může být věcí seberealizace, kariéry, finanční odměny, ale postupem času se to překlene do přátelství a pomoci lidem dosáhnout svých cílů.
  • V jednom z předešlých dílů seriálu Na reality s rozumem jsme se zabývali službou Home Staging. Jaký na tuto službu máte názor vy? Nechápete to jako lhaní kupujícím?
Určitě ne. Home Staging není zakrývání nedostatků. Home Staging slouží k tomu, aby si kupující mohl udělat představu - v bytě, který je třeba úplně prázdný. Někteří lidé nemají tolik představivosti, nedokážou si představit, jestli se jim do toho pokoje vejde sedačka apod. Samozřejmě ne na každou nemovitost je nutné Home Staging užívat. Pokud budeme prodávat prázdnou vilu o 20 místnostech, tak tam bych určitě home stagera využil, protože se investované peníze vrátí. Když naopak budu prodávat standardní byt 2+ kk v Novém Lískovci v Brně, kde jsou stovky stejných bytů, tak tam mi to přijde nadbytečné.
 
bydlinekPodívejte se na rozhovor s realitním makléřem Ing. Petrem Vaňkem, který odpovídá na otázku, jak rozeznat kvalitního a nekvalitního realitního makléře?
28.05.2013 , autor, kamera: Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444