Ingredience 1 hrnek rýže basmati 1,5 hrnku vody 1 větší mrkev 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 - 3 stonky řapíkatého celeru asi 200 g pórku asi 200 g zelí (vhodné je například špičaté zelí, které je jemnější než hlávkové) 2 stroužky česneku 3 lžíce sójové omáčky 1 lžíce suchého bílého vína 2 vrchovaté lžíce opražených sezamových semínek kvalitní olej špetka mletého chilli sůl |
Příprava Propláchnutou a okapanou rýži dejte do kastrolku, v němž jste rozehřáli lžíci oleje a rýži na něm za stálého míchání nechte zesklovatět. Teprve pak ji zalijte vařící vodou, mírně osolte, přikryjte a nechte dusit tak, aby voda mírně vařila, dokud se zcela nevsákne. Pod pokličkou nechte rýži ještě chvilku dojít. Mrkev a pórek nakrájejte na půlkolečka, ostatní zeleninu na proužky. Ve woku rozehřejte 2 lžíce oleje, nechte na něm rozvonět na plátky nakrájený česnek a vložte zeleninu. Přidejte chilli, lžíci bílého vína, sójovou omáčku, popřípadě trochu dosolte a zeleninu restujte přibližně 3 minuty tak, aby změkla, ale zůstala křupavá. Poté do ní přidejte uvařenou rýži, dobře promíchejte, ještě chvíli restujte a nakonec vmíchejte opražená sezamová semínka. |
Vyzkoušejte další rychlé recepty se zeleninou:
Cizrna s jarní cibulkou, mrkví a petrželí
Bramborové pyré s ricottou a grilovanou zeleninou
Plněný lilek s kuskusem
Pekingské zelí na másle