Rozhodli se pro dřevostavbu a nelitují

Pan Petr a paní Lenka dlouho žili v bytě a na bydlení ve vlastním rodinném domě ani nepomysleli. Nakonec si však pořídili pozemek o 1000 m2 na Kutnohorsku a domek s velkou zahradou by už nevyměnili.

Proč se rozhodli pro dřevostavbu, jaké problémy stavbě předcházely a jak jsou nakonec spokojeni?

Od typového domu k individuálnímu projektu 

S výběrem stavební firmy dala rodina na doporučení přátel a známých. „Rozhodně nelituji, že jsme se rozhodli pro RD Rýmařov. Původně jsme měli vybraný typový dům, ale přáli jsme si hodně úprav, takže z něj byl nakonec individuální. Cenu projektu, 36 000 Kč, nám následně firma odečetla. Namysleli jsme si hodně specifických věcí, ve všem nám maximálně vyhověli. Od projektantky, přes specifikace a montážní partu, až po lidi, se kterými jsem řešil drobné reklamace – všichni měli perfektní přístup a komunikace s nimi byla bezproblémová. Kdybych se dneska rozhodoval, znovu volím dřevostavbu i stejnou realizační firmu," říká pan Petr.

 

Problémy s vyřizováním hypotéky

Od začátku rozhodně nebylo vše zalité sluncem. Rodinu potrápily nemalé problémy s bankou, která jejich dům nacenila dům na  56 % reálné ceny. Hodnotila ho hůře kvůli tomu, že se jednalo o dřevostavbu s nadstandardním vybavením (např. dvojgaráž). Rodina se proto obrátila na přítele, který se ve finančnictví pohybuje, a s jeho pomocí získali hypotéku po tři čtvrtě roce od jiné banky.
 

Stavba na klíč za necelé 4 dny

Pro dřevostavbu se rodina rozhodla na základě zkušeností kamarádů, kteří pracují v oboru. „Dřevostavby máme v rodině. Můj děda stavěl okály ještě za minulého režimu, a jeho domy dodnes stojí," říká Petr.
 
„Nechali jsme si stavět dům kompletně na klíč včetně kuchyně. Za 3 dny stála hrubá stavba včetně střechy, pak už se dělaly vnitřky. Stěhovali jsme se za tři a půl týdne. K nezaplacení byl také fakt, že montážníci po sobě všechno vzorně uklidili, a to včetně umytí oken."



Kromě drobných úprav na domě by dnes majitelé dům otočili zrcadlově: „Chtěli jsme hodně prosluněný interiér, proto je obývací pokoj orientovaný na jihozápad, kde jsou tři velká okna a krásně světlo. Jenomže světlo znamená i slunce a slunce znamená teplo. Naštěstí máme alespoň dostatečné stínění díky přesahu střechy."

Rodinný dům Petra a Lenky stojí na 129 m2, jeho dispozice jsou 5+kk s terasou a dvojgaráží. Centrum rodinného života představuje kuchyň propojená s obývacím pokojem. „Bydlet v domečku, když už má člověk děti, je super. Můžete je vypustit na zahradě, nemusíte se o ně bát", dodává majitel. 

bydlinek Moderními technologiemi k úspoře
- Topení rodinného domu je zajištěno elektrokotlem napojeným na podlahové topení. Roční výdaje za elektřinu činí 28 000 Kč (je v nich započítaný i provoz klimatizace a pískové filtrace bazénu).

- O ohřev vody se stará taktéž elektrokotel, ale zhruba 5 měsíců v roce tuto úlohu plně zastanou solární kolektory.

- Rodina využila dotace z programu Dešťovka (Celá technologie vyšla na 122 400 Kč, od státu pak získali 55 000 Kč). Dešťovou vodu využívají na zalévání trávníku v létě (spotřebují 1,5 kubíku denně) a v zimě na praní a splachování. O čistotu dešťové vody se starají filtry. „Máme změřeno, že když pereme dešťovkou, spotřeba vody nám klesne o 60 %. Návratnost jsem spočítal na nějakých 7 let," dodává spokojený majitel Petr.

20.03.2020 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444