Realizace: Zastínění terasy u rodinného domu

V malebné krajině Beskyd, v obci Ropice, vznikl rodinný dům netradičního řešení. Přáním majitelů totiž bylo vytvořit takové bydlení, které poskytne dostatek prostoru pro dvě generace.

Rodinný dům v Ropici svou architekturou dokonale zapadá do prostředí beskydské krajiny. Jeho fasáda, kde se kombinuje strukturovaná omítka s dřevěným obkladem, neruší okolní prostředí, dominantní velká okna umožňují majitelům blízký kontakt s přírodou.

Dům je koncipován jako dvě na sobě nezávislé jednotky, které svým majitelům poskytují vysoký komfort bydlení. Potřebné soukromí zajišťují dva samostatné vchody. Velká okna dům přirozeně prohřívají a i další nadstandardní zařízení pomáhá šetřit výdaje za energie. Vícegenerační dům se řadí k nízkoenergetickým domům a navíc je zařízen bezbariérově.

bydlinekDům jako Stavba Moravskoslezského kraje 2013
Tento rodinný dům díky použitým technologiím a citlivému přístupu k okolní krajině získal hlavní ocenění v kategorii stavby pro bydlení.


Aby mohli majitelé korigovat množství přijatého světla i tepla skrz okna, nechali si nainstalovat předokenní žaluzie. Na specialisty z oboru stínicí techniky se také obrátili s požadavkem zastínění terasy. Pergola však nesmí narušovat přírodní ráz domu a krajiny.

Společnost Bohemiaflex majitelům doporučila zastínění bez zbytečných bytelných konstrukcí. Terasu zastínili podvěsnou pergolou Latin baldachýnového typu, která působí velmi elegantně, a přitom jednoduše. Ke stavbě ladí a slouží svému účelu – poskytuje obyvatelům ochranu před silnými slunečními paprsky.

Majitelé se pro pergolu Latin rozhodli především pro její variabilitu a přizpůsobivost. Lze ji namontovat volně do prostoru, ke zdi domu i jako dodatečné zastínění do již stojící pergoly. Maximální rozměr je 6x6 metrů ve variantě podvěsu nebo 5x5 m ve variantě samostatně stojící. Jednotlivé moduly lze skládat k sobě a tak dosáhnout téměř jakéhokoliv rozměru a dokonce i tvaru.

Jak specialisté z oboru stínicí techniky zdůrazňují, vždy před výběrem zastínění zohledněte vzhled domu, danou lokalitu i povětrnostní podmínky. 
 
Celou škálu pergol si můžete prohlédnout na zde
 

Údaje o stavbě

  • Název RD Ropice
  • Zhotovitel Stavorenol, s.r.o. Třinec
  • Autor návrhu objektu Jan Beneš, Petit Atelier
  • Výstavba probíhala v letech 2010 až 2012
  • Zastavěná plocha 148 m2 a 110 m2
15.06.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444