Realizace: Rodinný dům ve vesnickém duchu

Dům ve vesnici Pátek u Poděbrad svým exteriérem i interiérem odkazuje k místní české, vesnické stavební kultuře, založené na jednoduchých a známých formách, tradičních materiálech a prosté organizaci prostoru.

„Navržené domy, které jsme viděli v obci kolem, fungují tak jednoduše, jak vypadají, jsou prostě jen obývány a žity. Původní vesnické domy se nám v místě, kde jsme navrhovali, jeví poctivé, čitelné a jednoduché. Poctivost sledujeme v užití solidních materiálů - kámen, dřevo,“ uvádějí svou realizaci její autoři – Ing. arch. David Kraus a Ing. arch. Zdeněk Dohnálek.

Architekti se soustředili na jednoduchost, kterou nastolili rovnováhu mezi moderními požadavky a tradicemi bydlení.



Rodinný dům je umístěn v prostorné zahradě. Výrazný prvek jinak tvarově jednoduchého objektu tvoří ubíhající sedlová střecha. Velkolepá veranda je umístěna podél celé šířky domu, a tak poskytuje ochranu před nepříznivými povětrnostními vlivy pro všechny obytné místnosti domu. Veranda je zároveň mostem, který provede člověka od veřejné, převážně pouze zatravněné, přehledné zahrady přes polosoukromou, osázenou ovocnými stromy v pravidelném rastru až po divočejší svět zadní volně rostoucí louky. 

„Obrazem nám byl též farmář sedící v houpacím křesle právě na své verandě, vyhlížejícíc do pastvin v záři zapadajícího slunce. Klid, ticho a nekonečnost tohoto filmového okamžiku,“ dodávají k návrhu verandy architekti.


Dům je zděný a stejně jako veranda obložený vápencem, který zestárne. 

Součástí architektonické vize nebyla jen samotná novostavba uvnitř zahrady, ale také přestavba stávajícího objektu tvořícího západní hranici pozemku, která bude realizována následovně.




Autor:
Ing. arch. David Kraus, Ing. arch. Zdeněk Dohnálek
podlažní plocha:  350 m2
průběh: 2014 – 2017
09.03.2018 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444