Realizace: Kdy a jak moc se vyplatí fotovoltaika?

Při stavbě rodinného domu stále více lidí investuje do opatření, která vedou k dosažení maximálních energetických úspor. Nejinak tomu bylo i u pana Přemysla. Ten si na Zlínsku postavil moderní dům, který splňuje veškeré nároky na nízkoenergetický provoz.

„Naší snahou bylo již od fáze hrubé stavby volit takové materiály a technologie, které umožňují realizovat stavbu v nízkoenergetickém standardu. Tomuto požadavku následně odpovídala volba cihel, zateplení, oken, žaluzií, střechy i dalších prvků obvodového pláště domu,“ říká na úvod majitel rodinného domu pan Přemysl.
 

Topná soustava jako hlavní faktor rozhodující o spotřebě energií v domě 

„Již od počátku výstavby jsme věděli, že v území se nenachází plynová přípojka a zároveň jsme chtěli dům vytápět co nejvíce efektivně, ekologicky a zároveň ekonomicky. Zvolili jsme proto jako topný zdroj tepelné čerpadlo systém vzduch/voda v kombinaci s podlahovým vytápěním," vysvětluje pan Přemysl.

Jeho dům je vytápěn podlahovým vytápěním značky Cosmo, které je osvědčeno statisíci instalací po celé Evropě a na náš trh jej dodává společnost Gienger. Dům je navíc vybaven centrální rekuperací, což umožňuje rovnoměrné rozložení teploty v celém domě a stabilní přísun čerstvého vzduchu bez ztráty tepla.

 

 

Fotovoltaická elektrárna jako cesta k úsporám

Protože celý dům jako jediný zdroj energie využivá pouze elektřinu, rozhodli se majitelé pro instalaci fotovoltaické elektrárny, která by pomohla částečně pokrýt náklady na provoz domu. 
„Velmi nám pomohlo, že dům má střechu ­orientovánu na jihovýchod, což nám umožnilo umístit na tuto část střechy fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 6 kW s tím, že v technické místnosti domu máme umístěno ještě bateriové úložiště tak, aby se do nich naakumulovaná energie dala využívat i v období, kdy slunce nesvítí. Akumulační schopnost baterií je 15 kWh, takže je to opět energie, kterou může dům využívat v případě její potřeby," dodává pan Přemysl.
 
Elektřina vyrobená z fotovoltaiky je nejvíce využita na provoz tepelného čerpadla, resp. na vytápění a chlazení domu a ohřev užitkové vody. Přebytky elektřiny jsou dále využívány převážně domácími spotřebiči, jakými jsou pračka, sušička, elektrická trouba, varná deska apod.

 

Jak funguje fotovoltaika v zimě a kdy se nám investice vrátí?

Mezi časté obavy žadatelů o fotovoltaickou elektrárnu patří její efektivita v zimních měsících. Jaké má pan Přemysl zkušenosti s výrobou elektřiny během zimy? „Zimní období má na činnost fotovoltaických elektráren samozřejmě značný vliv. Je třeba říci, že v okamžiku, kdy jsou fotovoltaické panely na střeše domu zasypány sněhem, elektrárna elektřinu nevyrábí. Nicméně stačí chvilička slunečního svitu, sníh se na hladkých panelech neudrží, sjede a fotovoltaická elektrárna okamžitě obnoví svoji činnost. A pokud svítí v zimním období po delší dobu, dokáže fotovoltaická elektrárna v zimních podmínkách vyrábět dokonce více energie, než je tomu v letních měsících, kdy se panely přehřívají a výroba tudíž není tak efektivní jako v zimě, kdy se naopak přirozenou cestou chladí. Nicméně je zase zapotřebí počítat s tím, že v zimním období je mnohem méně slunečních dnů a dny jsou kratší. Pokud tedy vezmu v úvahu všechny tyto faktory, pak v zimním období má fotovoltaická elektrárna přibližně 20% účinnost ve srovnání s létem. I tak úsporu ve výši 20 % za elektrickou energii považuji za velmi významnou," vysvětluje.
 
K návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny ve vztahu k dosaženým úsporám elektrické energie pan Přemysl dodává: „Samozřejmě že výše ­úspory je do značné míry dána cenou elektřiny na trhu. Nicméně pokud bychom vzali průměrnou cenu elektřiny z poslední doby, která činila cca 5 Kč/kWh a zároveň vzali v úvahu to, že tato fotovoltaická elektrárna dokáže vyrobit až 6-7 MWh elektrické energie ročně, pak se jednoduchým výpočtem dostáváme k číslu 30-35 tis. Kč ročně na úspoře elektrické energie. Jsem tudíž přesvědčen, že se jedná o velmi podstatnou částku v každém rodinném rozpočtu. Je logické, že čím vyšší je cena elektrické energie na trhu, tím kratší je čas návratnosti investice do fotovoltaické elektrárny. V mém případě odhaduji návratnost vložených prostředků v horizontu 7 let."

Realizaci svěřte zkušené firmě 

S realizací fotovoltaické elektrárny i celého topného systému se pan Přemysl obrátil na odborný velkoobchod TZB Gienger, který spolupracuje s řadou odborných montážních firem z oboru vodo, topo a elektro po celém území ČR i SR. Velkoobchod Gienger je zároveň navázán na mnoho ověřených výrobců a dodavatelů jak tepelné techniky, instalačních materiálů či fotovoltaických systémů. 

„Veškerý materiál jsem nakoupil u této firmy. Konkrétně to byly tepelné čerpadlo, rekuperační systém, podlahové vytápění Cosmo, a to včetně materiálů pro rozvody instalací. Velmi jsem ocenil také odborné poradenství pracovníků společnosti Gienger, kteří mi pomohli jak s návrhem podlahového vytápění, tak i s optimálním výběrem vhodného tepelného čerpadla a následně i s výběrem fotovoltaického systému. Jednalo se tedy ze strany této firmy o komplexní službu od návrhu, přes dodávku materiálu až po samotnou realizaci,"
doporučuje pan Přemysl.

Zdroj: Stavební a investorské noviny
15.03.2024 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • GIENGER spol. s r.o.

    GIENGER spol. s r.o. je součástí silné evropské obchodní GC SKUPINY, jejíž aktivity jsou zaměřeny na velkoobchodní činnost v oboru TZB – topení, sanita, instalace, klimatizace, větrání a elektro. Holding GC SKUPINA tvoří v roce 2016 celkem 8 společností.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444