Psychologie barev pomůže se zařizováním interiéru

Lidské vnímání okolního světa je barvami velmi silně ovlivněno. Jedná se dokonce o určitý druh posedlosti, která má přímý dopad na výběr našeho oblečení nebo třeba právě zařízení domácnosti. Různé barvy a jejich kombinace v nás totiž vyvolávají i rozličné emoce, čehož často využívají třeba tvůrci reklam.

Vliv barev a jejich kategorizace

Je na místě zmínit i důvod, proč mají barvy takový vliv na naši mysl. Lidský mozek totiž vnímá každou jednotlivou barvu velmi odlišným způsobem v závislosti na její vlnové délce. Například červená má vůbec nejdelší vlnovou délku ve viditelném spektru, což může způsobit, že se nám červené objekty někdy zdají být blíže, než ve skutečnosti jsou. Těsně za červenou se pak drží barva žlutá, jejíž vlnová délka je také poměrně dlouhá. Právě proto patří tyto dvě barvy mezi tzv. výstražné a používají se například na dopravních značkách nebo brzdových světlech.

Co se týče kategorizace barev, elementární znalostí je jejich rozdělení na tzv. teplé a chladné barvy. Mezi teplé patří všechny odstíny červené, žluté a oranžové a zpravidla vyzdvihují pocit čilosti a vzrušení. Naproti tomu různé stupně modré, zelené a fialové spadají do skupiny chladných barev a navozují zejména pocit klidu nebo také odtažitosti. U ostatních barev jako je bílá, černá nebo šedá pak zpravidla velmi záleží na kombinaci s dalšími barvami.
 
Následující příklady se soustředí na základní paletu barev a jejich možný význam i působení na naše vnímání. Ať už se do interiéru svého domova rozhodnete zakomponovat kteroukoliv barvu, je v každém případě dobré znát alespoň tyto základy psychologie barev. Vyplatí se zejména tehdy, pokud chceme v daném interiéru navodit určitou atmosféru. 
 
Samozřejmě je třeba si uvědomit, že způsob vnímání některých barev se může v různých kulturách značně lišit od toho našeho.

Červená dodá energii a dokonce i chuť k jídlu

Jak již bylo řečeno, červená barva vyvolává v naší mysli nejsilnější reakci. A silné jsou i pocity, které může její použití evokovat. Velmi často si ji spojujeme s láskou, vášní, sílou, nadšením nebo obecně se životem. 
 
Co se tyče jejího využití v interiéru, různé odstíny červené mohou být velmi vhodnou akcentní barvou, která pomůže „ohřát“ jinak strohou a chladnou místnost. Nejlépe se ujme v místnostech, kde se kulminuje nejvíce energie, jako je rodinný pokoj nebo zábavný prostor.  Červená barva se bude dobře vyjímat také v kuchyni, jelikož dle odborníků může podpořit chuť k jídlu. Obecně se tedy jedná o barvu, která s sebou nese spoustu energie a vytváří i silný první dojem. Pro svůj energizující účinek ovšem nemusí být příliš vhodnou volbou do odpočinkových a klidových prostor jako je např. ložnice.
 
 

O oranžovou se vedou spory

Přináší světlo a oživení. Je obecně spojována s nadšením, společenskostí a odhodláním. Ve východních náboženstvích je pak oranžová považována za symbol přízně a posvátnosti. Tato barva nás rovněž často dělí na dva tábory. Někteří ji nenávidí a další na ni nedají dopustit.
 
V interiéru dokáže vytvořit útulné a živé prostředí. Odstín by však neměl být přespříliš sytý, v takovém případě může barva působit spíše rušivě. Velmi vhodný je zejména meruňkový a terakotový odstín oranžové, oba totiž napomáhají klidu a relaxaci. 

 

Žlutá povznáší, ale vyžaduje jemné zacházení

Pocity, které v nás tato barva vyvolává, mohou být často velmi protichůdné v závislosti na kultuře, ze které pocházíme. V západním světě je obecně spojována se slunečním světlem či zlatem, a díky tomu si ji tedy často asociujeme se štěstím, optimismem nebo úspěchem. Naproti tomu v Latinské Americe je žlutá považována za barvu smrti a truchlení. V Japonsku a Číně pak představuje symbol odvahy a hrdinství. Žlutá však zároveň patří i mezi tzv. výstražné barvy a z toho důvodu může signalizovat i varování nebo nebezpečí.

I pro tyto rozporuplné pocity, které s sebou žlutá barva přináší, odborníci na interiérový design radí, užívat jí spíše střídmě. Žlutá barva v interiéru může být optimistická a povznášející, zejména pak při použití v tmavých místnostech.  Je ale třeba zvolit vhodný odstín, který nebude příliš jasný ani křiklavý, a nebát se ji kombinovat s jinými barvami. Ideální volbou bude bezesporu bílá nebo šedá.
 

 

Zelená do každé místnosti

Spojujeme si ji zpravidla s barvou přírody nebo jara a může v nás tedy evokovat pocit zdraví, energie, mládí nebo naděje. V Japonsku pak zelená vystupuje také jako symbol nesmrtelnosti. Obecně je považována za jednu z nejklidnějších barev pro lidské oko. Symbolizuje také růst, harmonii a svěžest a je tak vhodnou barvou do jakéhokoliv interiéru. Například párování světle zelené se šedou může vytvořit moderní dojem a použití různých odstínů v jedné místnosti zase může přidat potřebný kontrast. 
 

 

Modrá pro klid a relaxaci

Na rozdíl od barev teplého spektra se nepojí s živelnými činnostmi a emocemi. Modrá naopak zpomaluje metabolismus a má tak silný uklidňující účinek. Díky tomu je obecně považována za prospěšnou pro tělo a mysl a dobře se tak uplatní zejména v pracovně. V západní kultuře je ovšem také hojně spojována se smutkem a melancholií.  Ostatně v angličtině může výraz „modrý“ (blue) sloužit k vyjádření pocitu smutku a osamění.  Modrá také odkazuje na barvu oblohy, a proto bývá často spojována se spiritualitou nebo svátostí. Pro vhodné umístění modré barvy do interiéru je pak klíčový dostatečný přísun denního světla, jelikož bez něj bude místnost působit chladně a ponuře. 

 

Fialová podpoří kreativitu

V případě fialové barvy a jejího sdělení je rozhodující finální odstín. Barva totiž představuje propojení teplé červené a chladné modré, a právě na poměru těchto dvou barev závisí i výsledné sdělení, které v sobě konkrétní odstín fialové nese. Pokud převládne červená, bude více živelná a agresivní. Naproti tomu s převahou modré bude výsledný odstín fialové odrážet spíše klid a soustředěnost. Dříve byla fialová barva obecně spojována s prestiží a šlechtickým stavem. Kromě toho je někdy užívána i jako symbol smrti a truchlení. V interiérech se uplatní zejména lehké a světlejší odstíny fialové, a to především v ložnici, dětském pokoji nebo pracovně, kde podpoří kreativitu i vnitřní klid. 

 

Bílá jako věčná stálice

Tato barva v sobě odráží největší množství světla, a proto jistě není překvapením, že i sdělení, které s sebou nese, často souvisí s čistotou, nevinností nebo mládím. Naproti tomu v Číně a Japonsku je bílá symbolem pro smrt a truchlení. 

Na bílou barvu v interiérech narazíme zdaleka nejčastěji. Důvodem je zejména snaha prosvětlit danou místnost, ale i její spojitost s čistotou. Proto se nejvíce uplatní zejména v koupelně a  kuchyni. Aby však nepůsobila příliš sterilně, je na místě ji doplnit dalšími barvami. Zároveň díky schopnosti odrážet světlo, dokáže interiér opticky zvětšit. 

Zdroj: onekindesign.com

Černá se postará o kontrast a eleganci

Jestliže má bílá schopnost povznést a prosvětlit, u černé je tomu přesně naopak. Černá koneckonců představuje spíše absorpci všech barev než barvu samu o sobě. Obecně na sebe váže výrazně negativní až destruktivní emoce, ale v kombinaci s jinými barvami může naopak poskytnout vhodný kontrast. 
 
Sama o sobě není příliš vhodnou barvou pro stěny, protože by místnost mohla příliš uzavírat a navodit tak pocit stísněnosti. Skvěle se však uplatní mezi doplňky, nábytkem nebo na podlaze. Při tomto využití černá jednoznačně zaujme a působí rovněž velmi elegantně, zejména pak v kombinaci se sklem. 











25.02.2021 | Kristýna Synková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444