Promosedia 2005

Tisíce nejrůznějších židlí výrobců z celého světa si mohou prohlédnout návštěvníci 29. ročníku mezinárodního veletrhu židlí PROMOSEDIA 2005, který se bude ve dnech 8. - 11. září  konat v italském městě Udine.

Nejvyšší židle na světě, foto: Promosedia

Stotisícové Udine leží v severovýchodní Itálii v regionu Friuli Venezia-Giulia, nedaleko Terstu a asi hodinu cesty vlakem od Benátek.  Oblast bývá nazývána del Triangolo della Sedia, Trojúhelníkem židlí. Vyrábí se zde totiž na 44 miliónů kusů tohoto sedacího nábytku ročně, což představuje 80 procent italské, 50 procent evropské a závratných 30 procent roční produkce židlí na celém světě.
Počátky této pozoruhodné hegemonie sahají až do středověku a souvisí patrně s výhodnou blízkostí Benátek, které byly pro zdejší výrobky dobrým odbytištěm. Později se zde rozšířila manufakturní a časem částečně i průmyslová produkce židlí. Tradici zdejší řemeslné výroby připomněl originální pomník odhalený na podzim roku 1995 na náměstí Matteoti v Udine: Obří židle, která  zde stála do ledna 1996, si svojí výškou 22 m a váhou téměř 23 kg vysloužila zápis do Guinnessovy knihy rekordů.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Christophe Bourban: Norma, foto: Promosedia

Více než tisícovku výrobců působících ve vyhlášením Trojúhelníku židlí zastupuje společnost Promosedia, která je také od roku 1984 pořadatelem stejnojmenné veletrhu. Od svého prvního ročníku, který uspořádali místní výrobci už v roce 1977, získala tato ojedinělá výstava díky své specializaci i kvalitní prezentaci oboru značný mezinárodní věhlas.

U příležitosti veletrhu, který je dnes jedním z významných oborových arbitrů nových trendů v designu, technologiích i obchodu, vyhlašuje Promosedia každým rokem několik soutěží. V soutěži nazvané Top ten vybírá mezinárodní porota deset nejlepších židlí světa, o té  nejlepší z vybrané desítky pak rozhodne hlasování designérů, novinářů a odborníků, kteří veletrh navštíví.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Promosedia 2005: Focus on Chaise Longue

Vítěze už má letošní mezinárodní soutěž v designu (Caiazza Memorial Challenge for the design of a chair). Stal se jím  Christophe Bourban student průmyslového designu školy v Lausanne, jehož židle “NORMA” byla vybrána jako nejlepší mezi návrhy 500 mladých designérů z celého světa. Mezi zúčastněnými zeměmi byly např. Austrálie, USA, Kanada Brazílie, Itálie, Indie, Čína, Japonsko či Nový Zéland.


K doprovodným programům výstavy, bude letos patřit také Focus on Chaise Longue. Speciální expozice židlí chaise longue, z něhož, jak připomínají organizátoři, učinil Le Corbusier jeden ze symbolů minulého století, představí výběr nejlepší současné produkce tohoto typu nábytku k sezení.


Související stránky: http://www.promosedia.it/

31.08.2005 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444