Přípravy na velký jarní úklid

Na jaře je jistě na místě uklidit si pořádně doma nebo na zahradě, úklid si ale zaslouží i prostředí, ve kterém žijeme a které bohužel ještě stále někteří lidé zneužívají jako odkladiště pro nepotřebné věci.

V polovině května loňského roku se poprvé uskutečnila velká úklidová akce nazvaná Ukliďme Česko s cílem zbavit česká města, vesnice a přírodu volně odhozeného nepořádku a černých skládek. Zúčastnilo se kolem 6 000 dobrovolníků z mnoha měst a obcí - na celkem 280 místech České republiky sesbírali 350 tun odpadu.

Za necelé dva měsíce se bude konat druhý ročník, v němž ale dojde k několika změnám. Podstatná je zejména změna termínu, v němž se akce bude konat. K tomuto kroku vedly organizátory zkušeností z loňského roku. Ukázalo se, že v květnu jsou rostliny v přírodě natolik vzrostlé, že se v nich pohozené odpadky ztrácí, nepříjemnou překážkou byly pro dobrovolníky bujné porosty kopřiv.  Proto se Ukliďme Česko bude letos konat o měsíc dříve, a to v sobotu 18. 4. 2015.

Zájemcům o účast vyjde vstříc i další změna, a to zavedení možnosti pořádání úklidů pod hlavičkou Ukliďme Česko i v alternativním termínu. Cílem je především umožnit uspořádání firemních a školních úklidů v běžné pracovní době či jako součást výuky.

„Pro letošek chystáme také větší podporu místních organizátorů úklidových akcí, pro které zajistíme jak pytle na sběr odpadu (ty už si nebudou muset vyzvedávat, doručíme jim je přímo na místo úklidu), tak i rukavice pro všechny účastníky. Jako malou pozornost od nás organizátoři místních úklidů dostanou trička s logem akce“, sdělují dále pořadatelé, kteří v organizaci vycházejí z mezinárodně osvědčeného modelu projektu "Let's Do It!". Podobné akce se s úspěchem konaly už ve více než 100 zemích za účasti 9 milionů dobrovolníků.

Stejně jako v případě loňského ročníku i letos se Ukliďme Česko může těšit podpoře Ministerstva životního prostředí, které bude opět patronem akce, ministr Richard Brabec přislíbil osobní účast. Pokud byste se do sympatické akce také rádi zapojili, zaregistrujte se na webových stránkách http://www.UklidmeCesko.cz, kde najdete podrobnější informace.
24.02.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444