Připravujeme se na Velikonoce: Upečte si mazanec

Chystáte se letos prožít Velikonoce v tradičním duchu? Pak na svátečním stole nesmí chybět mazanec. Recept jsme vybrali z Tradináře, knihy, která objasňuje konkrétní svátky, popisuje jejich obyčeje a zvyky, odkrývá jejich nadčasovou podstatu a promítá je do současného života rodin s dětmi. Obsahuje návody na společné tvoření a hraní, na zpracování sezonní sklizně a recepty na tradiční i zapomenutá jídla v souladu s přirozeným rytmem roku.

Velikonoční mazanec


Mazanec patří mezi nejstarší české obřadní pečivo, zřejmě symbolizuje slunce. Je ze stejného těsta jako vánočka, obsahuje ale více vajec. Kynuté těsto nabírá jakoby zázrakem na objemu a symbolizuje bohatství, prosperitu. Mazanec představuje pro křesťany sladký chléb – symbol eucharistie (těla Páně). Proto se na něm stejně jako na chlebu dělalo znamení kříže a žehnal se před pečením. Na Boží hod se nesl do kostela k posvěcení a po návratu domů jej rodina společně a obřadně pojedla.
Ingredience na těsto:
100 g rozpuštěného másla
50 g rozinek
1/2 lžičky soli
citronová kůra
2 žloutky
3 lžíce rumu
110 g vanilkového cukru
200 ml mléka
30 g droždí
500 g polohrubé mouky
Na posypání:
50 g plátků mandlí

Příprava
Všechny ingredience dejte do domácí pekárny a počkejte, až těsto vykyne.

Pokud nemáte pekárnu, udělejte klasické kynuté těsto: Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí s trochou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamíchejte. Nechte na teplém místě asi 10–15 minut vyběhnout. Do velké mísy s moukou přidejte žloutky, vanilkový cukr, rozinky, sůl, citronovou kůru, rum, rozpuštěné máslo, přilijte kvásek a dobře propracujte. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu vlažného mléka. Jakmile je těsto spojené, přeložte je na vál, dobře propracujte dohladka a pod utěrkou nechte na teplém místě alespoň 30 minut vykynout. Těsto musí jednou zvětšit svůj objem. 


Z vykynutého těsta vytvořte jeden velký bochánek, na vrchu do něj ostrým nožem udělejte křížek a nechte ještě 15 minut kynout na plechu. Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě 10 minut při 200 °C a poté ještě 30 minut při 150 °C.

DIY: Návod na jarní holubičku

Budete potřebovat: 
čtvrtku papíru
tužku
nůžky
provázek
větvičku - nejlépe z lípy


Příprava
Nakreslete na čtvrtku obrys ptáčka, vystřihněte, nakreslete detaily a v prostředku opatrně rozstřihněte. Složte z papíru harmoniku a tu protáhněte připraveným vystřiženým otvorem. Do horní části hřbetu udělejte malou dírku, do ní prostrčte provázek a přivažte na lipovou větvičku. Větvičku si pověste třeba nad stůl.


Tři králové ~ Hromnice ~ masopust ~ Morana ~ Velikonoce ~ čarodějnice ~ máje ~ letnice ~  svatojánská noc ~ poutě ~ dožínky ~ posvícení ~ Dušičky ~ advent ~ Vánoce


Vytvářejte si své vlastní rodinné rituály a tradice a inspirujte se v knize Tradinář

Kniha Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů, Monika Kindlová a Martina Boledovičová obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky, obyčeje i tradice, ale také praktický dopad – jak dětem vše vysvětlit, co si připravit a uvařit, jak si svátky s rodinou a přáteli, ale třeba  se sousedy co nejlépe užít? 

Žijte tady a teď a hledejte a vnímejte krásu všedního dne. Nalaďte se na rytmus přírody, uzemněte se, prostě buďte. Najděte své kořeny, přirozenou práci, radost z tvoření a to vše předejte svým dětem. To jsou hodnoty, které tu budou s námi vždycky. S touto knihou získáte mnoho inspirace i praktického pomocníka, který bude vždy po ruce. 

Čtenáři mají k výběru dvě různé obálky: Makovou (červenou) a Věncovou (bílou). Vnitřek knihy je stejný. K dostání na www.smartpress.cz.


Recept a návod pocházejí z publikace Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů, Monika Kindlová a Martina Boledovičová, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz
 

Pokud máte rádi tradice, doporučujeme i další knihy v edici Tradinář:

  • TraDiář pro rok 2023 – Diář plný tradic pro dny všední i sváteční
  • Náš Tradinář – KRONIKA rodinných tradic, svátků a radostí
  • Vánoční Tradinář od dušiček po Hromnice
  • Plátěná taška Tradinář
29.03.2023 | redakce
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444