Připravuje se atraktivní výstava uměleckých textilií a panenek

Textilní umění, tedy umění, v němž je textilní materiál zpracován tak, že vzniká výtvarné dílo, má dávnou historii, ale také své zajímavé kapitoly v moderním užité tvorbě.

Ačkoli u nás působí řada odborných škol zaměřených na textilní tvorbu a design, výstavní projekty, které by tuto oblast prezentovaly, chybí. Zatím ojedinělým počinem proto bude prodejní výstava textilní tvorby, která se pod názvem Artextil připravuje na konec letošního roku. V Národním domě v Praze - Vinohradech se na ní kromě českých textiních výtvarníků představí také hosté z Itálie, Ruska, Francie, Rakouska a dalších zemí.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Občanské sdružení ART CZ pořádá tuto výstavu společně s mezinárodní prodejní výstavou panenkového umění Doll Prague Exhibition. Je to poprvé, co se podobná akce uskuteční v ČR.

Největší výstavy panenek se konají v Rusku a rovněž ve Spojených státech amerických, kde byla již v padesátých letech založena Asociace panenkových umělců NIADA. Pozadu nezůstávají ani Německo nebo Japonsko. Prosincovou výstavu Doll Prague by měli se svými díly navštívit nejen umělci z těchto zemí, ale představí se ty nejlepší výtvory z celého světa, jež vznikly za poslední rok. Mimo jiných respektovaných osobností tohoto oboru se do Prahy se svou vlastní kolekcí panenek chystá i umělecká ředitelka NIADA, Marlaine Verhelst.

Panenky, které vnímáme spíš jako druh tradičních hraček pro děti, představují významnou uměleckou disciplínu a díla jejich tvůrců jsou zastoupena ve sbírkách specializovaných muzeí a galerií. Panenky jsou i významným objektem zájmu investorů. Za poslední roky se razantně zvýšila jejich umělecká hodnota a kredit – na aukcích, výstavách i veletrzích se cena ručně vyráběných panenek pohybuje běžně v řádech desítek i stovek tisíc EUR. Značná část příznivců tohoto umění pořizuje panenky rovněž jako luxusní dárek či jako pečlivě budované kolekce.

Příznivci moderního panenkového umění vycházejícího z tradice loutkářství, sochařství či kostýmní tvorby, do nichž se promítají technologie a postupy 21. století, si přijdou na své během prvního prosincového víkendu letošního roku. Přehlídka, která zaujme své místo v působivých prostorách Národního domu v Praze na Vinohradech, dosud neměla ve středoevropském teritoriu obdoby. Čeští sběratelé a milovníci moderního umění zde dostanou příležitost poprvé nakupovat na domácí půdě, navíc přímo od autorů.

Jako doprovodný program připravují organizátoři i tvůrčí dílny či workshopy, ve kterých bude možné nejen nahlédnout do tajů výroby panenek či textilních obrazů, ale dokonce si vytvořit i vlastní umělecké dílo. Autoři vystavovaných předmětů navíc návštěvníkům rádi prozradí nějakou tu zajímavost o jejich osudech, ale zároveň bude možné jejich osobité kousky zakoupit za zvýhodněné ceny. K prodeji budou také komponenty k výrobě uměleckých panenek nezbytné. Přidanou hodnotou celé výstavy Doll Prague bude závěrečný dobročinný projekt, v němž se prodá či vydraží jeden vybraný umělecký kousek. Výsledná suma následně poputuje na podporu dětí s poruchou autistického spektra.
 

01.09.2011 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444