Pražská zastávka mexického designu

Foto: www.upm.cz

Foto: www.upm.cz

Při návštěvě zajímavé výstavy mexické umělecké skupiny Advento, kterou můžete až do 20. listopadu vidět v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze, si v prvním okamžiku připomenete Mexiko tak, jak je velmi zběžně máme v paměti: Část výstavy představuje předměty denní potřeby a plastiky, jejichž design navazuje na zdejší umění z doby před Kolumbem.

Desítky těchto z alabastru, onyxu mramoru a tavalarského porcelánu vyrobených předmětů prezentují spolupráci mexických řemeslníků, kteří vycházejí ze starých řemeslných tradic, a designérů, kteří  chtějí tyto tradice přenést do kontextu současného umění. Setkání s výsledky tohoto úsilí je pro návštěvníky výstavy o to působivější, že některých vybraných objektů se lze dotýkat. Spojení pro nás neobvyklých materiálů s bravurním zpracováním je pozoruhodným zážitkem, který vzbuzuje respekt.

Expozice vznikala v průběhu 90.let minulého století a v roce 2000 z ní část poprvé spatřili návštěvníci světové výstavy EXPO v Hannoveru. Další možnosti prezentovat mexické umění designu a architektonické představy tvůrců skupiny Advento se nabídly ve francouzském Saint Etienu, v Koreji, v italské Raveně, v Belgii, pražské výstavě předcházela helsinská.  Svoji misi by po dalších evropských zastávkách měla zakončit v hlavním městě Mexika, kde je zatím neznámá.
Záměr autora projektu a zakladatele skupiny Advento Reymunda Sesmy má sociální podtext a a svým způsobem chce přispět i k ekonomickému prospěchu tvůrců působících v jedné ze zaostalých částí  Puebla, které je zároveň známé tradicí výroby tavalarského porcelánu.

Skupina Advento, která byla založena v roce 1996 soustřeďuje výtvarné umělce z oblastí designu, architektury, malířství a sochařství, fotografie i videoartu. O jejich pojetí tvorby se trochu více dovíme z druhé části výstavy, která zahrnuje nerealizované architektonické projekty. Na nich chtějí tito mexičtí tvůrci ukázat své pojetí tvorby jako součásti společenského kontextu, do něhož vstupuje svým výsledkem, a ten se pak stává jakýmsi kolektivním dílem.

Vůdčí duch skupiny Reymundo Sesma působí v různých výtvarných oborech včetně videortu. Narodil se v roce 1954 v Chiapasu, kde velkou část obyvatelstva tvoří potomci starých Májů. Část dětství však strávil v již zmíněném Pueblu a od roku 1980 rozděluje svůj  umělecký i osobní život mezi Mexiko a Itálii, která se stala jeho druhým domovem. V jeho tvorbě se tak spojuje nejen minulost se současností, což sám zdůrazňuje jako důležité, ale i mexické vidění světa s evropským.


 

26.10.2005 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444