Jarní očista aneb Recepty na chutná zeleninová jídla

Pavel Drdel, autor Postní kuchařky, od kořene po nať

Pavel Drdel, autor Postní kuchařky, od kořene po nať

Různé formy jarní očisty, půstu a detoxu zkouší každé jaro celá řada lidí. Vybrali jsme pro vás inspirativní recepty z Postní kuchařky Pavla Drdela, který v ní zpracovává zeleninu od kořene po nať. 

Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochuzení se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec. Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce.

Pomalu pečený celer po Znojemsku

4 porce, 20 minut příprava, 25 minut pečení, 80 minut vaření

Ingredience
4 střední bulvy celeru
olej na pečení
čerstvý tymián
bobkový list
sůl
čerstvě umletý pepř
200 g oloupané cibule
2 lžíce plnotučné hořčice
olej na opečení a na ochucení
2 větší oloupané brambory nakrájené na kostičky
1 l zeleninový vývar
domácí zavařené okurky
čerstvá petrželka
celerové chipsy
Příprava
Celer namočíme na půl hodiny do vlažné vody a potom nejlépe co nejmenším kartáčkem vyčistíme, nejvíce kolem kořenů, aby byly čisté. Celer pokapeme olejem, osolíme, přidáme část tymiánu (celé stonky), zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby na 180 ˚C zhruba na 25 minut.

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme v rozpáleném oleji ztmavnout. Zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme čerstvý tymián, bobkový list a opečené hlávky celeru. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni do měkka.

Celer opatrně vyjmeme, do omáčky přidáme pokrájené brambory a trochu nálevu z okurek, které přidají omáčce její typickou chuť. Rozvaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a plnotučnou hořčicí.

Zavařené okurky, které se běžně do omáčky přidávají nakrájené na plátky či na kostičky, překrojíme jen na půl či čtvrtky, dle velikosti a opečeme na pánvičce s trochou posekané petrželky. Na talíř servírujeme celý celer, půlky ogrilované okurky, celerové chipsy, čerstvé bylinky a přeléváme omáčkou. Před servírováním celer ještě ze všech stran opékám v rendlíčku s pár kapkami oleje či másla a čerstvými otrhanými lístky bylinek.

Cuketové rizito s rajčaty a sýrem

4 porce, 20 minut příprava, 30 minut vaření
 
Ingredience
4 menší cukety
20 g čerstvé bazalky
150 g čerstvého kravského sýra
100 ml smetany
1 kg dozrálých červených rajčat
80 g oloupané cibule
80 g koncentrovaného rajčatového protlaku
3 lžíce medu
sůl
pepř
olej na pečení
listy lichořeřišnice na ozdobu
Příprava
Rajčata opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na středně velké kostičky. Na oleji krátce zpěníme najemno pokrájenou cibulku, přidáme protlak a orestujeme, abychom ho zbavili kyselosti. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, osladíme medem a dusíme na mírném ohni 30 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hustějšího pyré a propasírujeme přes sítko či cedník.

Výsledné pyré by mělo být jemné a hladké. Popřípadě můžeme ještě dosladit medem, pokud nemáme rádi kyselejší rajčatovou chuť.

Čerstvý kravský sýr necháme změknout v misce při pokojové teplotě. Snadněji se pak vyšlehá se smetanou, solí a čerstvě umletým pepřem do hladké pěny. 

Pěnou naplníme cukrářský pytlík, a pokud s ní budeme pracovat hned, neuklízíme ji do lednice – sýrová směs by příliš ztvrdla. Pokud nemáme cukrářský pytlík, uložíme sýrovou směs do krabičky a na talíř ji naservírujeme lžící. Cukety nakrájíme na menší kostičky a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi. Stačí jen dvě až tři minuty, aby cukety zůstaly křupavé. Teprve potom osolíme a opepříme. Promícháme s rajčatovým pyré a servírujeme na talíř doplněné o pěnu z čerstvého sýra. Dozdobíme lichořeřišnicí. Pro zvýraznění chuti také můžeme využít pár kapek cuketové hořčice (recept najdete také v knize).


Na co se můžete v knize těšit?

  • Více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty
  • 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje
  • 5 tradičních postních receptů
  • Text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké
  • Zamyšlení nad významem darování od faráře Pavla Rumla
  • Povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové
  • Text o tradicích, které se vážou k postním nedělím, z knihy Tradinář Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové


Kniha vznikla jako součást kampaně Post(n)i se

Post(n)i se je kampaň Postní sbírky, kterou Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické pořádá již 10 let. Každý rok je její výtěžek určený pro lidi v zahraničí, které zasáhla humanitární katastrofa. Prostředky této sbírky nyní poputují do Libanonu, kde podpoří vzdělávání dětí z rodin, které uprchly ze Sýrie před válkou. 

Knihu prodává nakladatelství Smart Press.
14.04.2023 | redakce
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444