Pomalu pečený celer po Znojemsku
4 porce, 20 minut příprava, 25 minut pečení, 80 minut vařeníIngredience 4 střední bulvy celeru olej na pečení čerstvý tymián bobkový list sůl čerstvě umletý pepř 200 g oloupané cibule 2 lžíce plnotučné hořčice olej na opečení a na ochucení 2 větší oloupané brambory nakrájené na kostičky 1 l zeleninový vývar domácí zavařené okurky čerstvá petrželka celerové chipsy |
Příprava Celer namočíme na půl hodiny do vlažné vody a potom nejlépe co nejmenším kartáčkem vyčistíme, nejvíce kolem kořenů, aby byly čisté. Celer pokapeme olejem, osolíme, přidáme část tymiánu (celé stonky), zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby na 180 ˚C zhruba na 25 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme v rozpáleném oleji ztmavnout. Zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme čerstvý tymián, bobkový list a opečené hlávky celeru. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni do měkka. Celer opatrně vyjmeme, do omáčky přidáme pokrájené brambory a trochu nálevu z okurek, které přidají omáčce její typickou chuť. Rozvaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a plnotučnou hořčicí. |
Zavařené okurky, které se běžně do omáčky přidávají nakrájené na plátky či na kostičky, překrojíme jen na půl či čtvrtky, dle velikosti a opečeme na pánvičce s trochou posekané petrželky. Na talíř servírujeme celý celer, půlky ogrilované okurky, celerové chipsy, čerstvé bylinky a přeléváme omáčkou. Před servírováním celer ještě ze všech stran opékám v rendlíčku s pár kapkami oleje či másla a čerstvými otrhanými lístky bylinek.
Cuketové rizito s rajčaty a sýrem
Ingredience 4 menší cukety 20 g čerstvé bazalky 150 g čerstvého kravského sýra 100 ml smetany 1 kg dozrálých červených rajčat 80 g oloupané cibule 80 g koncentrovaného rajčatového protlaku 3 lžíce medu sůl pepř olej na pečení listy lichořeřišnice na ozdobu |
Příprava Rajčata opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na středně velké kostičky. Na oleji krátce zpěníme najemno pokrájenou cibulku, přidáme protlak a orestujeme, abychom ho zbavili kyselosti. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, osladíme medem a dusíme na mírném ohni 30 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hustějšího pyré a propasírujeme přes sítko či cedník. Výsledné pyré by mělo být jemné a hladké. Popřípadě můžeme ještě dosladit medem, pokud nemáme rádi kyselejší rajčatovou chuť. Čerstvý kravský sýr necháme změknout v misce při pokojové teplotě. Snadněji se pak vyšlehá se smetanou, solí a čerstvě umletým pepřem do hladké pěny. |
Pěnou naplníme cukrářský pytlík, a pokud s ní budeme pracovat hned, neuklízíme ji do lednice – sýrová směs by příliš ztvrdla. Pokud nemáme cukrářský pytlík, uložíme sýrovou směs do krabičky a na talíř ji naservírujeme lžící. Cukety nakrájíme na menší kostičky a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi. Stačí jen dvě až tři minuty, aby cukety zůstaly křupavé. Teprve potom osolíme a opepříme. Promícháme s rajčatovým pyré a servírujeme na talíř doplněné o pěnu z čerstvého sýra. Dozdobíme lichořeřišnicí. Pro zvýraznění chuti také můžeme využít pár kapek cuketové hořčice (recept najdete také v knize).
Na co se můžete v knize těšit?
- Více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty
- 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje
- 5 tradičních postních receptů
- Text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké
- Zamyšlení nad významem darování od faráře Pavla Rumla
- Povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové
- Text o tradicích, které se vážou k postním nedělím, z knihy Tradinář Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové
Kniha vznikla jako součást kampaně Post(n)i se
Knihu prodává nakladatelství Smart Press.