Pomazánka z dýně

Tykve neboli dýně a jejich variety se po obilovinách a luštěninách řadí mezi nejstarší kulturní plodiny. Existuje mnoho druhů použitelných pro nejrůznější kuchyňské úpravy. Konzumace dýní prospívá našemu zdraví, protože tato zelenina kromě blahodárné vlákniny obsahuje např. také betakaroten, draslík a vápník. Velké oblibě se v poslední době právem těší dýně hokaido, z níž lze jednoduše připravit řadu zajímavých dobrot. Patří k nim i tato pomazánka, které dodá specifickou chuť použití dýňového oleje.

Ingredience
asi 300 g očištěné dýně hokaido
2  stroužky utřeného česneku
špetka pepře
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce dýňového oleje
dýňová semínka na ozdobu
sůl
2 lžíce šťávy z citronu
Příprava
Pekáček vyložíme pečicím papírem, potřeme olejem, pokladme na kousky pokrájenou dýní a dáme péct asi na 45 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Vyjmeme z trouby, dýni necháme trochu prochladnout a důkladně rozmačkáme šťouchadlem nebo rozmixujeme mixérem. Přidáme podle chuti sůl, lžíci olivového a lžíci dýňového oleje, utřený česnek, špetku pepře a citronovou šťávu a vmícháme do dýňové hmoty. Mažeme na čerstvý nebo i opečený chléb a posypeme nasucho opraženými dýňovými semínky.
11.10.2017 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444