Ingredience asi 300 g očištěné dýně hokaido 2 stroužky utřeného česneku špetka pepře 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce dýňového oleje dýňová semínka na ozdobu sůl 2 lžíce šťávy z citronu |
Příprava Pekáček vyložíme pečicím papírem, potřeme olejem, pokladme na kousky pokrájenou dýní a dáme péct asi na 45 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Vyjmeme z trouby, dýni necháme trochu prochladnout a důkladně rozmačkáme šťouchadlem nebo rozmixujeme mixérem. Přidáme podle chuti sůl, lžíci olivového a lžíci dýňového oleje, utřený česnek, špetku pepře a citronovou šťávu a vmícháme do dýňové hmoty. Mažeme na čerstvý nebo i opečený chléb a posypeme nasucho opraženými dýňovými semínky. |
Pomazánka z dýně
Tykve neboli dýně a jejich variety se po obilovinách a luštěninách řadí mezi nejstarší kulturní plodiny. Existuje mnoho druhů použitelných pro nejrůznější kuchyňské úpravy. Konzumace dýní prospívá našemu zdraví, protože tato zelenina kromě blahodárné vlákniny obsahuje např. také betakaroten, draslík a vápník. Velké oblibě se v poslední době právem těší dýně hokaido, z níž lze jednoduše připravit řadu zajímavých dobrot. Patří k nim i tato pomazánka, které dodá specifickou chuť použití dýňového oleje.