Polymery, polymery

Radiopřijímače, telefony, nejrůznější elektrospotřebiče, svítidla, nábytek, hračky, obaly, izolace, stavební prvky, součástí aut, ale také umělecká díla - to je jen zlomek z bezpočtu technických, designových i výtvarných aplikací, v nichž dnes můžeme kolem sebe najít materiály označované jako polymery nebo pro jejich tvárnost také plasty. Téměř neuvěřitelné množství informací o světě polymerů, jejich historii, vlastnostech, možnostech použití i recyklaci zahrnuje výstava Happy Materials, kterou můžete až do 30. dubna navštívít v brněnské Galerii Design centra ČR.

Výstava se tu představuje již ve své třetí verzi - loni na jaře se s ní krátce mohli seznámit návštěvníci IBF V Brně, na podzim se jako expozice Národního technického muzea v Praze stala součástí Designbloku. Pro svůj naučný charakter se při tomto svém návratu do Brna bude bezesporu těšit zájmu studentů zdejších škol se zaměřením na výtvarné umění nebo design. Kromě podrobných, přehledně a systematicky zpracovaných informací užitečných každému, kdo by chtěl s těmito materiály pracovat, přináší však výstava spoustu poznatků zajímavých i pro laiky. Díky působivé instalaci, ukázkám využití prezentovaných materiálů pomocí trojrozměrných exponátů i díky několika plastovým výtvarným dílům, má polohu atraktivní pro široké spektrum návštěvníků.


Lampu Ireny Mudrové-Bašniarové, kterou vidíte na obrázku, tvoří barevná dna PET lahví - jde o jakýsi krajní případ znovupoužití plastového materiálu. Naléhavou problematikou recyklace se výstava rovněž zabývá a ukazuje řadu zajímavých možností.

Víte, že polyvinylchlorid, jeden nejrozšířenějších plastů, přišel na svět už v roce 1872 v laboratoři německého chemika Eugena Baumanna? Uplatnění však našel až v době 2. světové války, což bylo ještě dost dlouho potom, co v USA jistý Waldo Semon vyrobil jeho měkčenou variantu. O PVC a řadě dalších plastů se v galerii Design centra ovšem dovíte mnohem víc.

Výstava představuje především oblast deskových materiálů, které řadí do skupin podle chemického složení. Jednotlivé skupiny jsou prezentovány ukázkami materiálu v několika variantách. Panely se vzorky doplňují informativní texty a přiřazené trojrozměrné objekty ilustrují především designové možnosti zpracování. Práce českých i zahraničních designérů, včetně např. kolekce šperků z perspexu Barbory Škorpilové, a ukázky "plastového" sochařství Davida Černého a Kurta Gebauera činí z výstavy také estetický zážitek, i když tato její repríza se musela oproti svým předchozím instalacím z prostorových důvodů právě v této složce poněkud uskromnit. Návštěvníci nahlédající s potěšením do tajemství věcí, které jsou každodenní součástí našeho života, i ti, kdo se chtějí dovědět více o nejnovějších materiálech jako jsou např. zmíněný perspex či HI MACS, zde však najdou nejen bohatství informací, ale i poutavou podívanou.

    

                  

08.03.2006 | Svatava Morávková
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444