Podlaha k bazénu

Zaměřeno na výběr materiálu

Od podlahy, kterou pokládáme kolem bazénu, očekáváme několik důležitých vlastností. Musí být bezpečná a protiskluzná. Protože kolem bazénu chodíme nejčastěji bosí, chůze po této podlaze má být pro nás příjemná. Podlaha je rovněž vystavena vysoké zátěži, ať už působením chlorované vody, tak přímému slunečnímu záření.

Kámen
Kámen patří k nejtvrdším materiálům, ze kterých může být podlaha vyrobena. Jeho obrovskou výhodou je odolnost. Luxusní vzhled je však vykoupen vysokou cenou. Další nevýhodu představuje úzký výběr barev a tvarů. Největším problémem je však povrch, který se během vysokých letních teplot rozpálí. Díky nerovnému povrchu se podlaha rovněž špatně udržuje čistá, postupem času se může ze spár uvolňovat písek, který si pak budete nosit do bazénu. Pokud dnes vidíte u bazénu kamennou podlahu, s největší pravděpodobností se bude jednat o umělý kámen, který je díky podstatně nižší hmotnosti a unifikovaným rozměrům pohodlnější na pokládku. Další variantou může být i kamenný koberec, který je tvořen kombinací miliónů přírodních kamínků a pryskyřičné směsi. Tato podlaha je bezespárová a snadno se udržuje. 
Dlažba
Patří k nejčastějším materiálům, které můžeme kolem bazénů vídat. Je cenově dostupná, nabízí nespočet barevných a tvarových variant, je odolná a tvrdá. Tím však výčet výhod končí. Stejně jako kámen se dlažba na přímém slunci dokáže rozpálit tak, že chůze po ní bude neúnosná. Oproti kamenu se sice lépe čistí, ale na druhou stranu může popraskat.
Dřevo
Kdo by nechtěl mít u bazénu dřevěnou podlahu?Je krásná, nadčasová, měkká a komfortní při chůzi. Veškeré přednosti dřeva však vyrovná jedna obrovská nevýhoda - náročná údržba. Dřevěné podlaze musí být věnována náležitá péče broušením a impregnováním speciálními prostředky, která je samozřejmě velmi nákladná. I přes veškerou péči však dřevo rychle stárne, a co je horší, začnou se na něm dělat třísky, které zejména v okolí bazénu působí značné nepříjemnosti. Rodiče malých dětí by se dřevěné terase měli vyhnout kvůli její extrémní kluzkosti při vlhkém počasí. Na druhou stranu se dřevem se dobře pracuje. Můžete ho seříznout do libovolného tvaru a příprava podkladu není zdaleka tak náročná jako u kamene.
Dřevoplast
Dalším povrchem pro bazénovou terasu je dřevoplast -  přírodní kompozitový materiál složený z 60 % z kvalitní dřevité moučky doplněné ze 40 % jakostním polymerem a barvivem (platí u českého výrobce WPC – WOODPLASTIC a.s.), což poskytuje optimální poměr mezi těmito surovinami. Užitné vlastnosti dřevoplastového materiálu se dají charakterizovat velmi stručně - extrémní životnost a odolnosti vůči prakticky všem vlivům, jako je déšť, UV záření nebo znečištěné prostředí, bez potřeby jakékoliv údržby či napouštění toxickými nátěry. Terasa z WPC vzdoruje všem povětrnostním a biologickým vlivům, prkna vydrží po generace ve stejné barvě a kvalitě, nekroutí se, nepraskají a nenapadá je hniloba, dřevokazná houba a ani hmyz. WPC navíc odolá i chlóru či soli. Záruka od výrobce je až 25 let. Podrobnější informace k této podlaze můžete najít na stránkách www.mojeterasa.cz.
 
29.07.2014 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444