Po cestách designu

Začíná art & interior6

Veletržní palác v Praze se ve dnech 21. – 24. dubna stává dějištěm mezinárodního komplexu výběrových výstav moderního designu nábytku, interiérového vybavení, svítidel a bytových doplňků  art & interior6.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Jedním z cílů tohoto projektu je přiblížit stav interiérového designu na českém i zahraničním trhu a přispět k širšímu zájmu veřejnosti o kulturu bydlení. Své místo v tomto úsilí mají kromě vlastní výstavy, která potrvá do konce tohoto týdne, i nekomerční doprovodné aktivity, se kterými se mohou zájemci seznámit ještě v průběhu května.
Pravidelně se v rámci výstavy konají přehlídky českého a zahraničního designu. V průběhu každého z ročníků art & interior se tak českému publiku dostalo možnosti zajímavých pohledů na různá odvětví i různá časová či stylová období v historii designu u nás a v různých evropských zemích  ( Itálie, Velké Británie, Slovensko, Belgie, Švédsko). Pro letošní VI. přehlídku zahraničního designu  připravuje AC EXPO ve spolupráci s Obcí architektů ČR prezentaci výsledků soutěže Zolotoje sečenije (Zlatý řez) 2003 - 2004 o nejlepší moskevský architektonický projekt, realizaci nebo publikaci o současné architektuře Moskvy. Tato výstava  byla poprvé představena na Mezinárodní výstavě architektury a designu ARCH MOSKVA v sále Svazu moskevských architektů.

Český design 1990 – 2005 a Design do tmy
Přehlídka českého designu má letos dvě hlavní části. Ve spolupráci s Design centrem České republiky vznikla rozsáhlá expozice Českého designu uplynulých patnácti let, která zároveň připomíná i to nejpodnětnější ze starší i novější tradice tohoto oboru u nás. Zastoupeno přitom není zdaleka jen bydlení – na ploše 2000 m2 se mohou návštěvníci setkat s pozoruhodnými designy z oblasti zdravotnictví, sklářství, i dopravy – k lákadlům budou jistě patřit automobily instalované v Malé dvoraně Veletržního paláce.
Design do tmy je provokativním projektem, který připomíná, že design není zdaleka určen jen pro náš zrak. Jeho autorce PhDr. Lence Žižkové se podle jejích slov podařilo zapojit všechny české, moravské i slovenské školy, které vychovávají budoucí designéry. Jejich úkolem bylo navrhnout nové, funkční i tvarově vhodné řešení běžných předmětů, jaké používáme každý den, které ale jsou naprosto nevhodné pro ty, kdo mají poškozený zrak. Výsledkem projektu budou návrhy a modely předmětů v měřítku 1:1 (doplněné postery), které zrakově postižení a nevidomí občané používají v každodenním životě a jež by jim měly zlepšit nebo zpříjemnit život.  Některé z těchto již existujících předmětů je třeba funkčně vylepšit,  jiné nově vytvořit. Jejich funkční i výtvarná hodnota by měla být atraktivní i pro vidomé.
Výstavy projektu Design do tmy jsou realizovány v prostorách Muzea hlavního města Prahy a Národního technického muzea.

Obě doprovodné přehlídky letošního ročníku výstav art & interior potrvají až do konce května 2005 a na stránkách Bydlení.cz se k nim ještě vrátíme.

Foto: art & interior5 a Design centrum

21.04.2005 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.

  • AC EXPO s.r.o.

    AC Expo nabízí výstavní prostory Veletržního paláce Národní galerie v Praze. AC Expo se úspěšně etablovalo i v roli pořadatele veletržních akcí. Podílí se na organizaci komplexu řady výběrových výstav.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444