Pět klíčových faktorů, na které se zaměřit při výběru radiátoru

Radiátory jsou dozajista nejběžnějším zdrojem tepla, ale ne vždy jsou řešeny přesně dle potřeb daného interiéru a podmínek. Při výběru radiátorů je dobré brát v potaz určité důležité faktory, díky kterým nešlápnete vedle.

1. Typ budovy a její využití 

Před samotným výběrem radiátorů hraje důležitou roli jejich samotná funkce. Radiátory, které jsou vhodné do historické budovy určené k bydlení, se mohou lišit od radiátorů určených do moderních kanceláří či restaurace.

První věc, kterou byste měli řešit, je určení typu prostoru a následně jeho velikost. Do historických interiérů se budou hodit litinové radiátory, které díky vysokému výkonu zajistí ideální tepelnou pohodu. Moderní novostavby vybavené tepelnými čerpadly budou skvěle fungovat ve spojení s moderními nízkoobjemovými radiátory vyrobenými z hliníku. S volbou vhodného modelu radiátoru si můžete také nechat poradit specialistou firmy Laurens, který vám pomůže jak po stránce designové, tak technické.

 

2. Zdroj tepla 

Dalším faktorem, nutným ke zvážení ještě před výběrem samotných radiátorů, je zdroj tepla, který bude ohřívat vodu v systému topení. Dříve populární kotle na tuhá paliva, či starší plynové kotle jsou dnes nahrazovány modernějšími technologiemi. Radiátory nejefektivněji přenášejí teplo při teplotě vody okolo 70 - 80 °C. S nižší teplotou vody v systému klesá jejich výkon, a proto je nutné tento výkon nahradit větší otopnou plochou. 
 

3. Materiál a design

V estetickém vzhledu radiátorů hraje významnou roli materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Litinové retro radiátory je vhodné použít do historických budov, selských stavení či prvorepublikových vil a bytů jako například v této pražské vile.



Tradiční litinová tělesa je dnes možné nahradit designovými radiátory vyrobenými z řady materiálů, kde převažuje ocel a hliník. Ty jsou vhodné především pro své rozměrové i tvarové rozmanitosti a výborné vlastnosti. Radiátory vyrobené z mosazi je možné dokonale pokovit a vytvořit tak jedinečný kus. Nerezové žebříky jsou oblíbené v koupelnách či vlhkých prostředích pro svou dlouhou životnost a velkou odolnost.

Každý radiátor je možné lakovat do více než 200 odstínů barev. Nejčastěji se využívá práškových barev ze vzorníku RAL K7 vyvinutých přímo pro otopná tělesa. Pro svůj nový radiátor můžete využít také jednu ze speciálních povrchových úprav Laurens, které si vyberete v jednom z našich radiátorových studiích nebo u našich partnerů.  
 

4. Velikost a funkce radiátoru 

Jakou další funkci bude radiátor plnit? Dnešní moderní radiátory lze využít také jako zrcadlo, věšák, lavičku nebo designový prvek interiéru.

Důležitým faktorem při výběru radiátorů je jejich velikost, která má velký vliv na výkon samotného tělesa. Při výběru rozměrů a výkonu se nebojte poradit s odborníky z firmy Laurens, kteří potřebný výkon spočítají a navrhnou vhodnou velikost radiátorů s ohledem na prostor a funkci. Potřebný orientační výkon radiátorů přesně pro vaši potřebu si můžete také spočítat pomocí jednoduché kalkulačky výkonů
 

5. Technická příprava  

Při výběru radiátorů je důležité věnovat pozornost také stávajícímu technickému stavu rozvodů.

Ideálně vybírejte radiátor ještě před úpravou rozvodů v domě. Můžete nechat vyvést rozvodné potrubí přesně dle technického listu daného radiátoru a ventilů.

V případě, že máte již potrubí vyvedeno, pak je nutné se poradit se specialistou, který rozhodne, zda existuje řešení, jak na stávající vývody připojit vámi vybraný radiátor, nebo bude nutná stavební úprava rozvodů. Ve většině realizací jsou rozvody připraveny pro plechové, nejlevnější radiátory. Bohužel ýrobci těchto radiátorů podporují zcela odlišný typ připojení, než je běžný u litinových či designových radiátorů.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou nejběžnější způsoby připojení radiátorů.
 
Inspiraci pro radiátory vhodné do vašeho interiéru můžete nalézt mezi již hotovými realizacemi v celé Evropě. Fotografie některých z nich naleznete na sociálních sítích Pinterest a ve fotostreamu Flickr
30.03.2023 | PR
  • Laurens Radiátory s.r.o.

    „Laurens“ je značka radiátorů, které jsou vždy něčím vyjimečné. Inovativní produkty, nové technologie, kreativní design radiátorů a individuální přístup k zákazníkovi jsou hlavní pilíře společnosti Laurens. Díky rozsáhlé celoevropské partnerské síti se snažíme být vždy co nejblíže našim zákazníkům, abychom jim mohli nabídnout naše radiátory, příslušenství a služby té nejvyšší kvality za příznivou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444