Pasivním domem roku 2017 je vzdělávací centrum Otevřená zahrada

Foto: Lenka Mitrenga

Foto: Lenka Mitrenga

Novostavba v areálu brněnského vzdělávacího centra Otevřená zahrada Nadace Partnerství zvítězila v kategorii Cena poroty soutěže Pasivní dům roku 2017. Tato soutěžní přehlídka hledá, mapuje a oceňuje nejzajímavější úsporné domy na území České republiky. Budova Otevřené zahrady patří k unikátním příkladům zelených administrativních budov na českém území.

„Chceme jít příkladem a ukazovat, že stavět chytré a šetrné stavby se vyplatí. Je to náš příspěvek k aktuální diskuzi o změnách klimatu. Úspěšnost globální klimatické politiky je závislá na milionech místních konkrétních opatření obcí, firem, domácností – a právě ve stavebnictví jsou ohromné rezervy,“ říká Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.

Budova Otevřené zahrady je unikátní zejména v tom, že prostřednictvím systému Lucid monitoruje spotřebu energií nebo vody. V celém areálu je přes 70 měřicích přístrojů a několik set čidel, která pravidelně poskytují systému potřebná data. Ta se zobrazují v reálném čase na webových stránkách areálu www.otevrenazahrada.cz/energie.



„Každý se může podívat, jak se u nás točí kilowaty, tečou kubíky vody nebo jak se energie slunce mění na elektřinu,“ vysvětluje manažer provozu Vlastimil Rieger a dodává: „Díky monitoringu tak víme, že například díky využití dešťové vody ušetříme pětapadesát procent pitné vody nebo že spotřeba energií na topení a chlazení je u nás sedmkrát nižší než u běžné administrativní budovy.“ 

Stavba v Otevřené zahradě uspěla v konkurenci dalších projektů z celé České republiky, které hodnotila odborná porota složená z projektantů, odborníků na pasivní stavění i architektů. 

bydlinek
První rok Otevřené zahrady
Připomeňte si videoreportáž ze zahájení provozu Otevřené zahrady.

Areál vyrábí energii například pomocí fotovoltaických panelů. Vyrobená energie ze slunce pokryje přibližně 20 % spotřeby areálu nebo cca 50 % provozu jedné budovy.


Vyhlášení proběhlo 8. února na výstavišti EXPO Praha Letňany jako součást veletrhu For Pasiv.
Zdroj: Tisková zpráva Nadace Partnerství
Foto: Lenka Mitrenga
09.02.2018 | redakce Bydlení.cz
  • Nadace Partnerství

    Poslání Nadace Partnerství: "Pomáháme lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí", říká ředitel Nadace Partneství, Miroslav Kundrata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444