Okna v zimě

Okna instalovaná před rokem 1990 mají obvykle nevyhovující tepelně-izolační vlastnosti a většinou jsou již i ve špatném technickém stavu. Výměna těchto oken za okna nové generace, která obecně splňují potřebné technické požadavky a parametry, je stále častějším řešením tohoto problému, který pociťujeme daleko výrazněji v zimních měsících, kdy z bytů zbytečně uniká drahé teplo.

Výměna nevyhovujících oken je stále považována za sezónní práci, kterou je možno provést pouze v "teplejší" části roku. V praxi to znamená, že většina výrobců otvorových výplní je v letních a podzimních měsících zahlcena přívalem zakázek. Zima znamená určitý předěl - požadavky na výrobce jsou v zimních měsících obvykle nepatrné. Vychází se z obecně přijímaného předpokladu, že v období mrazů nelze okna vyměňovat.

 

"Skutečnost je však poněkud jiná," říká pan Jiří Hlinka ze společnosti Vekra specializující se na výrobu oken a dveří. "Provést výměnu starých oken za nová je bez problémů možné, i když jsou teploty pod bodem mrazu. Víme totiž, že mezi demontáží stávajícího okna a montáží nového okna uplyne pouze několik desítek minut. Za tuto dobu nedojde k prochladnutí zdiva a tak se teplota v místnosti po instalaci rychle vrací k normálu. Květiny nebo domácí mazlíčky, kteří by mohli utrpět chladem, můžete na tuto dobu snadno přemístit do vyhřáté části bytu.

 

Rovněž není třeba mít obavy z kvality použitých montážních materiálů. Běžně se pak v tomto období používají hmoty (malty, montážní pěny), které jsou určeny až do -10 stupňů Celsia. Pro klienty, kteří se neobávají výměn oken v zimě, jsou pak připraveny mnohé výhody, které spočívají nejen v atraktivních zimních slevách, ale také v nabídce služeb."

Správné větrání

 

Netěsnosti v oknech dřívějších generací umožňovaly neustálou výměnu vzduchu mezi vnějším a vnitřním prostředím. Přirozenými nevýhodami byl průvan a únik tepla, který představoval nezanedbatelné finanční ztráty.

 

U moderních plastových oken s těsnícími prvky, s izolačním zasklením a celoobvodovým kováním, nedochází k tepelným ztrátám v místnosti. Na druhou stranu uživatelé starých oken byli zvyklí na jakési "samovolné" větrání pomocí významných spárových netěsností. Jsou-li jejich byty vybaveny novými těsnými okny, často se v těchto bytech hromadí vlhkost, dochází ke kondenzaci vody nebo dokonce ke vzniku plísní. Důvod je prostý - nedostatečné větrání.

 

Nadměrná vlhkost vzduchu musí být proto z místnosti odváděna pravidelným, správným a účinným větráním. Nejvíce je vlhkostí zatížena kuchyň při vaření, koupelna při horké koupeli a ložnice při spaní, v těchto případech je nutné větrat častěji. Orosené okno signalizuje, že je nutné vyvětrat. Ráno vyvětrejte všechny místnosti po dobu cca 5 minut, především pak ložnici. V průběhu dne větrejte třikrát až čtyřikrát v závislosti na množství vlhkosti ve vzduchu.


Vlhký vzduch z místnosti odvádějte vždycky ven, nikdy ne do jiných místností. Po dobu větrání vypněte topení. Odstraňte překážky volného proudění vzduchu: nábytek by měl stát několik centimetrů od stěny, záclony by neměly viset před topením, ale dosahovat pouze k okennímu parapetu.

 

V zimě větrejte raději častým a krátkodobým otevřením okna dokořán než dlouhodobým vyklopením okna do ventilační polohy. Ušetříte tak mnoho energie. Rychlé a efektivní je větrání průvanem mezi dvěma protilehlými okny, protože jedno otevřené okno je někdy nedostačující. Suchý a okysličený vzduch se zahřívá rychleji, vytápění má větší účinnost a ve vyvětrané místnosti získáte příjemné teplo a svěží atmosféru.

21.11.2006 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444