Obzory českých textilií

Výroba textilu má v českých zemích tisíciletou tradici. Podle tkaných šátečků zvaných "plátna", jimiž se kdysi měřila cena zboží, prý vznikl i dodnes užívaný výraz "platit". Textilní řemesla se zde utěšeně rozvíjela a postupně obohacovala o nové možnosti. Už v 17. století např. se u nás objevily pokusy s chovem bource morušového a začal se rozvíjet ruční potisk látek, o sto let později byla v Praze založena první manufaktura na výrobu hedvábí.

Bohaté informace o historii textilní výroby a designu textilu u nás přináší katalog vydaný k výstavě Obzory českých textilií, která se po úspěšné premiéře v Praze přesunula do brněnské galerie Design Centra. Milníky slavné historie jako např. založení první tkalcovské školy (1869), založení Textilního muzea (1936), vynález silonu (1941), první netkaná textilie (arachné -1949) aj. výstava připomíná prostřednictvím doprovodných panelů. Éra, v níž české země byly považovány za textilní velmoc, jsou kapitolou, která obsahu výstavy předchází. V 90. letech minulého století došlo v tomto odvětví k restrukturalizaci, ke snižování objemu výroby i k zániku řady textilních a oděvních podniků. Zásadní zlom představuje rok 2005, kdy evropská produkce nechráněná již dovozovými kvótami před levnou konkurencí z asijských zemí začíná hledat nové cesty, jak tomuto zničujícímu tlaku vzdorovat. Ke slovu stále více přicházejí nové technologie, které umožňují textilním výrobkům uplatnění v nečekaných oblastech  - v lékařství, ve stavebnictví, v potravinářském průmyslu, v zemědělství, ve strojírenství... Textil, o němž víme, že patří k materiálům, které nás obklopují, se tak stává ještě všudypřítomnějším.
Záměrem odborného týmu autorů a realizátorů výstavy bylo zmapování současného stavu českého textilu. Projektu se zúčastnily více než čtyři desítky firem, z jejichž produkce vybral odborný tým celkem 1004 vzorky. Zastoupeny jsou samozřejmě oděvní, bytové textilie, galanterie a módní doplňky, ale představují se také technické textilie sloužící např. ve zdravotnictví, ve vodohospodářství, v elektrotechnice, v jaderném průmyslu a dalších, často překvapivých oborech, v nichž, zdá se, může naše textilní výroba hledat svou budoucnost.

Pečlivě připravená a poutavě aranžovaná výstava je přitažlivá nejen množstvím zajímavého materiálu, který představuje, ale i způsobem prezentace. Exponáty jsou zčásti umístěny na trendových stolech, kde jsou tříděny podle barevnosti, a na celkem 17 panelech, kde jde o třídění podle typu použití. Výstava nabízí návštěvníkům haptický zážitek z představovaných vzorků (znamená to, že si jednotlivé exponáty můžete nejen prohlédnout, ale i osahat). V galerii Design centra ČR na Radnické ulici v Brně ji můžete navštívit až do 20.května 2007. 


 

29.03.2007 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444