Nový vlámský design

Foto: www.annatorfs.com

Foto: www.annatorfs.com

S u nás málo známým vlámským designem i s jeho nejslavnějším současným představitelem Maartenem van Severenem jsme se mohli poprvé setkat před půldruhým rokem na pátém ročníku výstavy art & interior, který ve svém doprovodném programu mj. představil uplynulých sto let vývoje designu v tomto regionu. Design centrum České republiky ve spolupráci s Design Flanders představilo letos pod názvem “Fascinující, inspirativní a inovativní" přehlídku nového vlámského designu.

Výstavu, která měla v říjnu svoji premiéru v Praze, si nyní (až do 8. ledna 2006) mohou prohlédnout návštěvníci brněnské galerie DC ČR. K vidění jsou zde ukázky průmyslového designu i nábytek, sklo, keramika, textil a šperky z autorských dílen asi pětadvaceti současných vlámských designérů, jejichž tvorba je světově uznávaná. Je mezi nimi i Anna Torfs, která žije v Praze, kam v roce 1991 přišla původně studovat scénografii, kde ale svůj zájem obrátila k designovému sklu a právě v tomto oboru získala světovou proslulost.
Nový vlámský design prezentuje expozice v Design centru jako přitažlivý, velmi svobodný, kreativní a různorodý fenomen. Organizátorem výstavy v DC je Vlámské ministerstvo hospodářství (Design Flanders), které spolupracuje s designérskými institucemi po celém světě a uskutečňuje výměnné výstavy. Český design se v jeho bruselské galerii představí na jaře příštího roku.
21.12.2005 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444