Nové rodinné bydlení v dřevostavbě pod Beskydy

Mladá rodina, která dříve žila ve městě, se rozhodla odejít do klidnější oblasti. Protože rodina miluje procházky v přírodě a výlety do hor, vybrala si krajinu kolem Frenštátu pod Beskydy. Prohlédněte si jejich nový dům.

Proč se rodina rozhodla pro dřevostavbu? 
Naše volba dřevostavby byla přirozená, o zděné stavbě jsme vůbec neuvažovali," vysvětlují majitelé. Výsledný dům má dispozici 4+1 a je v mezonetu. Pro konstrukci byl zvolen systém z masivních dřevěných panelů NOVATOP od českého výrobce. Jednou z nejvýraznějších vlastností tohoto systému je možnost přiznat nosnou konstrukci a využít atraktivní texturu přírodního dřeva pro vnitřní povrchy v interiéru, které si můžete prohlédnout na fotografiích.

Našli jsme pozemek na velké louce, který nás uchvátil výhledem na Pustevny, a rozhodli jsme se zde postavit si dům s bezprostředním propojením s přírodou.“ 

 
Obytné místnosti domu jsou lokalizovány směrem na západní a jižní stranu. Umístěním domu je maximálně uvolněna zahradní část řešené parcely.

Ve východní části domu jsou vsazena nízká pásová okna, jihozápadní fasády preferují výhradně vysoká francouzská okna, poskytující maximální kontakt interiéru s exteriérem. Výsledná povrchová tvář domu je navržena v kombinaci omítky s dřevěným obkladem.

I když majitelé sledují aktuální trendy úsporných dřevostaveb, nijak se netají tím, že neuvažovali o rekuperační jednotce. Vytápění domu jednoduše zajišťuje elektrické podlahové topení a krbová kamna. 
 

Tradice dřeva

Rodinný dům v Trojanovicích je postaven ze systému Novatop (obvodové stěny, příčky, strop nad mezonetem), který je doplněn vrstvou minerální izolace Isover a kontaktní fasádou, která je v některých místech doplněna o dřevěný obklad. Při volbě základního konstrukčního materiálu Novatop sehrála rozhodující roli tradice dřeva ve stavitelství a architektuře, maximální svoboda ve tvarování a perforování velkoformátových panelů (samozřejmě v měřítku rodinného domu), možnost užití panelů v interiéry bez dalšího opláštění a v neposlední řadě – investorem žádaná rychlost výstavby. Dům na klíč byl majitelům předán za 4 měsíce.
 
Nosnou konstrukci stěn i příček tvoří masivní celodřevěné panely NOVATOP SOLID tl. 84 a 62 mm, v některých místnostech byly ponechány bez opláštění. V hlavním obytném prostoru je vytvořen prostor pro mezonet, který architekti elegantně vyřešili s pomocí dutých panelů NOVATOP ELEMENT. Tyto elementy vynikají velmi nízkou hmotností a velmi vysokou statickou únosností a konstrukci stavby činí velice tuhou a stabilní v obou osách. Každý element je tvořen nosnou spodní vícevrstvou deskou, na ni jsou nalepena příčná a podélná žebra a celá konstrukce je uzavřena horní vícevrstvou deskou. Dutiny mezi žebry lze osazovat tepelnou a zvukovou izolací nebo v nich připravovat trasy pro rozvody. Velkou přidanou hodnotou je možnost ponechání bez opláštění. Vznikl tak krásný dřevěný strop. 
Realizace domu na klíč: Dřevostavby MC
Foto: Martin Zeman
24.11.2014 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • AGROP NOVA a.s. - výrobce systému NOVATOP

    Seznamte se s výrobcem systému NOVATOP. Masivní dřevěné panely se ukazují jako velmi perspektivní technologie výstavby dřevěných domů na světových trzích a velmi rychle si získaly své příznivce i u nás. Kombinují v sobě konstrukční a estetické vlastnosti masivního dřeva a vnáší do moderních dřevostaveb pozitivní emoce spojené s krásou dřeva v jeho přírodní podobě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444