Nejnovější trendy ze světa koupelen: 3D obklady, ekologické baterie a dlažby z recyklovaných materiálů

Foto: Cevisama

Foto: Cevisama

V únoru se ve španělské Valencii konal největší evropský veletrh keramiky Cevisama, který do značné míry určuje trendy v oblasti vybavení koupelen, obkladů a dlažeb. V roce 2015 to budou mimo jiné velkoformátové 3D obklady v tlumených odstínech béžové, šedé a bílé. Hitem budou také ekologické baterie a recyklované materiály.

Španělsko Mekkou designu koupelen

Veletrh Cevisama je největší evropskou přehlídkou keramického průmyslu, která každoročně láká téměř sto tisíc návštěvníků. Kromě novinek z oblastí vybavení koupelen a trendů z keramického průmyslu na výstavě představují také novinky ze světa skla, střech, nábytku nebo třeba nástroje a vybavení pro obkládání a dláždění. Jako největší evropský veletrh keramického průmyslu je Cevisama místem, kde se snaží navázat spolupráci řada mezinárodních zákazníků z arabských zemí, Ruska, Severní Afriky, Indie, Nigérie či Izraele.

Na ploše 120 tisíc m2 se zde prezentuje kolem 800 vystavovatelů z celého světa. V minulém roce výstava ukázala pokračující trend obkladů a dlažeb v betonovém a retro stylu. Retro dlažby byly sice v nabídce i na letošní výstavě, ale oproti loňskému roku jsou potlačeny a neobjevují se nové motivy. Letos tak budou hlavním trendem velkoformátové rektifikované 3D obklady v tlumených odstínech béžové, šedé a bílé. "Na trhu sice 3D obklady nejsou úplnou novinkou, letos je ale z nabídky na veletrhu zřetelný jejich masivní nástup. Provedení řady vystavovatelů bylo skutečně fantastické, takže se zákazníci mají na co těšit," popsal přímo z veletrhu Milan Marek, obchodní zástupce koupelnového studia Stefano, které bude 3D obklady nabízet také zákazníkům v Česku. 3D obklady jsou vhodné nejen do koupelen, ale i do ostatních obytných místností.
Mezi další trendy patří napodobeniny přírodních materiálů, které jsou nerozeznatelné například od kamene, dřeva či kovu. Standardem se stávají velkoformátové materiály o rozměrech u obkladů 30x90, 30x100 a u dlažeb 80x80 a 60x120 cm. Jelikož se jedná o prakticky bezespárovou pokládku, není problém je aplikovat i v menších místnostech. Většina trendů se nese v duchu ekologie, na trh se dostává čím dál více obkladů a dlažeb z recyklovaných materiálů.

Více než tři čtvrtiny evropských koupelen mají jen sprchový kout

Výstava přinesla také jeden zajímavý fakt, a to že 85 procent návrhů evropských koupelen obsahuje jen sprchový kout. Vana se tak stala pouze designovým prvkem ve velkých koupelnách. Mezi novinky v oblasti van pak patří například produkty řady KRION, které jsou díky využití speciálních materiálů (trihydridu hliníku a vysoce rezistentní pryskyřice) tvarovatelné, antibakteriální, tvrdé a zároveň velice příjemné na dotek.

Změny se dají očekávat také v oblasti vodovodních baterií, které jsou stále častěji ovládané ekologicky šetrnými elektronickými systémy. Dalším příkladem vstupu ekologie je třeba systém COLD-TRES využívající patent základního nastavení páky u baterie na studené vodě, ke které se teplá voda pouze přimíchává. Díky tomu systém dosahuje výrazných úspor teplé vody.

„Patent vlastní společnost TRES, na trhu již více než dvacet let. Díky tomu se již za tento patent nemusí platit a systém tak letos začaly hromadně nabízet i ostatní výrobci baterií,“ vysvětlil Milan Marek. Novinkou jsou i kartuše MONO-TERM, které udržují zvolenou teplotu i při výkyvech tlaku teplé nebo studené vody a oproti termostatickým bateriím bez potřeby instalace filtrů a jsou tedy jednodušší a levnější.

Více informací: CEVISAMA, Koupelny Stefano
02.03.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444