Plněné papriky a rajčata po španělsku
Bílé (slovenské, maďarské...) papriky a rajčata (množství dle počtu strávníků), olivový olej, sýr Lučina, tavený sýr (nejlépe smetanová Pribina v kelímku), pomeranč, provensálské koření, česnek, popř. snítka čerstvé bazalky či rozmarýnu na ozdobu.
Papriky a rajčata vydlabejte, vytřete olivovým olejem a naplňte směsí sýra a Lučiny ochucenou lehce provensálským kořením, česnekem a pár kapkami šťávy z pomeranče. Naplněnou zeleninu dejte péct do středně vyhřáté trouby, občas zakapte pomerančovou šťávou, Pečte, dokud papriky nezezlátnou (ale jen tak, aby zelenina stále držela tvar). Upečené plněné papriky a rajčata se servírují na cca 2cm silných ogrilovaných plátcích ananasu, jako příloha se hodí čerstvě upečená bagetka nebo ciabatta, pečivo lehce pokapané olivovým olejem nebo šťávou z výpeku. Plněnou zeleninku můžete nahoře ozdobit ještě hvězdičkou z plátku pomeranče a snítkou bazalky nebo rozmarýnu. Poměrně jednoduchý recept na efektní jídlo pro hosty si autorka přivezla z dovolené ve Španělsku.
Autorka receptu: Jitka Nitschová
Recept pro zamilované
1 pěkný celer, 200 g Nivy, 100 g Eidamu, 100 g vlašských ořechů
na zálivku: olivový olej, sůl, cukr, vinný ocet.
Jemně nastrouhaný celer smícháme s nastrouhanou Nivou a Eidamem. Zalijeme zálivkou a posypeme jemně nasekanými vlašskými ořechy.
Chutná skvěle s tmavým chlebem nebo francouzskou bagetou. Je zdravý díky vysokému obsahu vápníku a díky celeru, o kterém se mj. mluví jako o afrodiziaku.
Autorka receptu: Jana Hrabalová
Ředkvičkové jednohubky
Čerstvé červené ředkvičky, sýr na strouhání podle chuti
Do ředkviček vydlabeme díry a vyplníme strouhaným tvrdým sýrem. Snadno tak získáte originální a velmi chutné jednohubky.
Autorka receptu: Zuzana Homolková
Všechny tři vybrané recepty jsme sami vyzkoušeli a našim čtenářům je vřele doporučujeme. Autorkám děkujeme, blahopřejeme a posíláme po slíbené knize. Zároveň připomínáme, že soutěž o produkty Whirlpool na stránkách BYDENÍ.CZ pokračuje. (Podrobnosti hledejte zde.)