Národní cena za studentský design 2016 aneb Design se nevzdává!

Národní cena za studentský design byla poprvé vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008, letos slaví šestadvacáté výročí. Navazuje na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Kdo získal Národní cenu letos?

V roce 2012 se soutěž stala mezinárodní. Další změna nastala v roce 2014, kdy se rozdělila na dvě části – na obory patřící pod oblast vizuální komunikace a oblast produktového designu. Soutěží nezávisle na sobě v bienálovém rytmu. Letos soutěž patřila pracím v široké škále vizuální komunikace. V roce 2017 budou soutěžit studentské práce v oborech produktového designu. Vyhlašovatelem letošního ročníku soutěže jsou vedle Design Cabinetu CZ také Moravská galerie v Brně a Slovenské centrum dizajnu.

Do letošního ročníku se přihlásilo 120 autorů z 10 univerzit (z toho 3 zahraničních) a 11 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty:
  • vysokoškolská porota byla složena z pedagogů vysokých škol univerzit, 
  • středoškolská porota složená z pedagogů středních a vyšších odborných škol 
  • a mezinárodní porota byla složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a nejlepších profesionálních designérů ČR. 
Celkem hodnotilo studentské práce 27 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, grafických designérů, expertů a kurátorů designu. Poroty nominovaly v několikakolovém hodnocení k ocenění 51 prací. 

Výsledky soutěže

  • Národní cena za studentský design 2016 * GRAND: Pavel Coufalík/VŠUP
  • Národní cena za studentský design 2016 * JUNIOR: Judita Košťáková/VOŠG a SPŠG Praha


  • ocenění Excelentní studentský design 2016: Marek Fanta a Martin Roudenský/FUD UJEP, Lucia Mlynčeková/VŠVU Bratislava, Nikola Klímová/VŠUP, Lenka Štukhejlová/FUD UJEP a Josefína Karlíková /VOŠG a SPŠG Praha


  • Dobrý studentský design 2016: Tereza Bartošová/ FUD UJEP, Michelle Condenárová/FMK UTB, Pavel Mrňous/FMK UTB, Veronika Tilšerová/FUD UJEP, Matěj Brnický/VOŠG a SPŠG Praha, Klára Zerzánková/VOŠG Jihlava a Veronika R. Nováková/FMK UTB


  • Letos udělila poprvé porota vlastní Cenu mezinárodní poroty. Získala ji Josefína Karlíková/VOŠG a SPŠG Praha. 
  • Poprvé byla letos udělena také cena nakladatelského domu Albatros Media, kterou získaly dvě studentky: Tereza Bartošová /FUD UJEP; Lucie Bindíková/FMK UTB.   
Poprvé v historii soutěže od roku 1991 získal Národní cenu za studentský design jeden autor podruhé! Pavel Coufalík uspěl v roce 2013 (tehdy ještě jako student FMK UTB) s knihou Zlín a letos s diplomovou prací Orientační systémy v československé socialistické architektuře na VŠUP v Praze.  
Zvláštní ceny udělují děkani vzdělávacích institucí, profesionální sdružení, studia a ateliéry, muzea a odborné časopisy. Cenu Design Exit udělil práci Lenky Štukhejlové/FUD UJEP děkan Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (30 000 Kč), tři vybrané práce získávají Ceny děkana Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (celkem ve výši 20 000 Kč) (Maxim Yanbekov/FDU LS ZČU, Anežka Bělohoubková/FDU LS ZČU, Lukáš Dobeš/SUŠ Ostrava).

Vítězná práce Pavla Coufalíka/VŠUP získala dále Cenu ředitelky Uměleckoprůmyslového musea (odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek za přiměřenou cenu). Středoškolská práce Violy Vackové/VOŠG a SPŠG Praha získala Cenu Společnosti přátel Uměleckoprůmyslového musea (5000 Kč). Zvláštní cenu udělila Veronice Hanzlíkové/FUD UJEP Asociace užité grafiky a grafického designu (ve výši 3 000 Kč)). Nakladatelství Albatros Media, a.s. vybralo dvě knihy, kterým umožní jejich vydání (Tereza Bartošová /FUD UJEP; Lucie Bindíková/FMK UTB). Mimo to odmění knihami ze své produkce vítěze národních cen a excelentních designů a dva vítěze cen veřejnosti (pro jednoho univerzitního a jednoho středoškolského vítěze) (Michaela Klihavcová/FUD UJEP, Štěpán Rubáš/SŠ obchodu, užitého umění a designu Plzeň). Další profesionální ocenění udělilo brněnské studio ATAK Design (stáž ve studiu a knihu Kobobook) autorské trojici Radce Bartošové, Marku Štimovi a Radku Timoftejovi/FUD UJEP. Design Cabinet CZ pro svou cenu vybral knihu Jany Hylmarové/FDU LS ZČU (předmět ze soukromé sbírky designu).

Firmy IKEA ČR, s.r.o. a Tescoma s.r.o. ocení svými produkty vedle vítězů národní ceny také ty, kdo získali ocenění Excelentní studentský design 2016 a ocenění Dobrý studentský design 2016. 
Žurnalisté udělují každý rok Cenu novinářů (získala ji Michelle Condenárová/FMK UTB). Cenu veřejnosti získávají vysokoškolská a středoškolská práce s nejvyšším počtem hlasů v hlasování na webových stránkách www.studentskydesign.cz (Michaele Klihavcová/ FUD UJEP, Štěpán Rubáš/ SŠ obchodu, užitého umění a designu Plzeň).

Soutěž a výstava mohly proběhnout díky finanční podpoře firem Heineken ČR, Architecture Week s.r.o., Grund, a.s., Domu bytové kultury Praha a Jablotron Alarms a. s. a materiálové podpoře firem Česká centra, Elton hodinářská, a.s., ATAK Design, IKEA ČR, s.r.o., Albatros Media a.s., Tescoma s.r.o. a Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Grafický vizuální styl soutěže a katalogu vytvořila MgA. Lucie Kaslová. Logo soutěže od Milana Sodomy vyšlo ze zadání Vyšší odborné školy grafické v Praze.

Vyhlašovatel soutěže Design Cabinet CZ je nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Působí v něm především dobrovolníci z řad studentů designu. 
16.11.2016 | redakce Bydlení.cz
  • Design Cabinet CZ

    Design Cabinet CZ vznikl v březnu roku 2008 na platformě Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (Architecture & Building Foundation) a navazuje částečně na služby v roce 2007 zrušeného Design centra ČR. Zabývá se propagací českého designu s důrazem na profesionální kvality, mapováním jeho současného stavu a dalšími aktivitami, které chápe jako službu designérům, podnikatelům, firmám, médiím, studentům, školám i zájemcům z řad veřejnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444