Nábytek z dílny Dušana Jurkoviče

Dubový pracovní stůl z dílny D.Jurkoviče. Foto: archiv Moravské galerie

Dubový pracovní stůl z dílny D.Jurkoviče. Foto: archiv Moravské galerie

V souvislosti s připravovanou stálou expozicí v obnovené Jurkovičově vile zakoupila Moravská galerie v Brně v roce 2007 šedesát jedna kusů nábytku z dílny tohoto významného slovenského architekta. Nábytek pochází z rodinného zámečku v Molitorově u Kouřimi ve Středočeském kraji, jehož rekonstrukce mezi lety 1908–09 proběhla podle plánů Dušana Samo Jurkoviče.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Dubové křeslo. Foto: archiv Moravské galerie

Originální nábytek byl odkoupen od soukromého majitele za částku přiměřenou jeho stavu. V minulosti byl součástí sbírky Uměleckoprůmyslového musea v Praze, v jehož depozitářích byl se souhlasem vlastníka uložen i po oficiálním navrácení tohoto mobiliáře do rukou právoplatných dědiců.

K nejzajímavějším kusům zakoupeného mobiliáře patří například souprava křesel z jídelny, kredenc, pohovka, servírovací stůl či skleník s etažérem a zasklenou skříňkou. Některý nábytek bude nutno před uložením do sbírky MG restaurovat. Během příští poloviny roku by se do rukou odborníků mělo dostat hned 19 kusů tohoto krásného nábytku z počátku 20. století.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Rohová skříň. Foto: archiv Moravské galerie

Moravská galerie v Brně se chystá zahájit výstavní sezónu roku 2008 projektem Za patnáct, který představí přírůstky do sbírek Moravské galerie v Brně mezi lety 1993–2007, kde budou mezi dalšími unikátními akvizicemi prezentovány také vybrané kusy zmíněného Jurkovičova nábytku. Vernisáž výstavy proběhne 14. února v Uměleckoprůmyslovém muzeu.

Během roku 2007 se veřejnost mohla seznámit se stavem interiéru vily na vlastní oči. Vyklizené vnitřní prostory si během dvaceti tří dnů otevřených dveří prohlédlo celkem 5 115 osob (průměrně tedy 222 osob/den). Prohlídky této secesní památky se tak staly, vedle pořadů v rámci Brněnské muzejní noci a podzimní Noci v galerii jednou z nejúspěšnějších akcí doprovodného programu MG uplynulého roku. Otevření obnovené Jurkovičovy vily je plánováno na rok 2010.

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444