Na stavbě ekologické školy v Malém Tibetu se podílejí studenti z FAST v Brně

Nezisková organizace Brontosauři v Himalájích realizuje stavbu ekologické školy v Malém Tibetu. Na projektu se aktivně podílejí studenti Fakulty stavební VUT v Brně (díky Studentskému svazu FAST VUT v Brně) a fakulta tento projekt podporuje. Pokud se chcete dozvědět více, máte mimořádnou příležitost. Na FAST se totiž organizuje velká výstava, která o "stavební zajímavosti" projektu přiblíží více. Výstava bude probíhat od října do prosince.

Ve vesnici Mulbekh, která leží v Malém Tiberu v severní Indi, si před dvaceti lety založili tamní obyvatelé školu s vizí: „zajištění dobrého vzdělání vlastním dětem v jejich rodném prostředí pomocí intelektuálního, tělesného rozvoje a rozvoje dovedností, jakož i ctěním moudrosti morálních, duchovních a kulturních hodnot v moderním, pozitivním a přátelském prostředí“.
Spring Dales Public School - ekologická soběstačná škola v Malém Tibetu
Pro naplnění vize školy je zpracován komplexní plán rozvoje současné školy zahrnující rozvoj infrastruktury, výuky, financování, personalistiky a organizační struktury, realizovaný v termínu 2011 až 2021. Nový školní kampus pro 350 dětí bude energeticky závislý na solární energii, postaven inovovanými tradičními stavebními metodami z lokálně dostupných materiálů. 

Moderní vyučovací schéma umožní dětem jednak kontakt s okolním světem, ale také pěstování vztahu k tradiční kultuře. Studium ve škole bude dostupné dětem ze všech sociálních vrstev. Škola bude sloužit také jako vzdělávací centrum pro všechny obyvatele bloku Shergole, kde žije 3500 obyvatel.
Organizace Brontosauři v Himálajích podporuje rozvoj školy finančními prostředky (doposud 2,4 mil. Kč), odbornou asistencí při plánování a realizaci rozvoje (například Martin Bursík - ekolog, Martin Knap - architekt - člen týmu architektů olympijského stadionu v Londýně) a pomocí od českých dobrovolníků (například David Kraus, Jiří Mádl, Světlana Nálepková).

Jedním z partnerů rozvoje školy Spring Dales Public School je Jeho Svatost 14. dalajláma, který spolufinancuje rozvoj školy. Na audienci v červenci 2012 sdělil 14. dalajláma členům organizace Brontosauři v Himálajích:

 

„Cítím jako svou povinnost usilovat o přežití duše Václava Havla. Jsem velmi rád, že mi v tom pomáháte svou nezištnou pomocí dětem z vesnice Mulbekh“.

Výstava
Výstava o projektu ekologické školy v Malém Tibetu se koná od 13.10.2014 do 15.12.2014.  Vedle architektonického řešení školy bude doplněna fotografiemi přírodních a kulturních krás Malého Tibetu a fotografiemi zachycující příběh podporované školy.

  • Foyer D - architektonické řešení
  • Vstup A - příběh školy
  • Kavárna A - život v Malém Tibetu
  • Budova E - autorská výstava Nováková 
Výstava bude obohacena přednáškou Jiřího Sázela, která se bude věnovat nejenom stavebnímu řešení, ale i průběhu několika audiencí u 14. dalajlamy. Přednáška proběhne 16. října v 14:00.

Program - 16.10.2014

  • 14:00 - ochutnávka tibetského jídla 
  • 14:30 - přednáška Jiřího Sázela
  • 15:30 - přestávka 
  • 16:00 - diskuze 
10.10.2014 | redakce Bydlení.cz
  • Vysoké učení technické v Brně

    Vysoké učení technické v Brně je nejstarší brněnská vysoká škola. Její počátky sahají až do poloviny 19. století, do roku 1849, kdy v Brně vzniklo německo-české technické učiliště.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444