Na kolik vyjde provoz dřevostavby?

Reálné zkušenosti jsou vždy přínosné. A když se ke zkušenostem přidají i konkrétní čísla, získáme velmi cenná porovnání. Jak se bydlí v dřevostavbě a jak finančně náročný je její provoz? O zkušenosti se podělili David s Pavlou, majitelé nového rodinného domu od RD Rýmařov.

David s Pavlou a se svou dcerou Sofií bydlí od roku 2012 v atypické dřevostavbě, která nevychází z žádného modelu katalogových domů RD Rýmařov. Aby rodinný dům přesně vyhovoval velikosti a rozměrům pozemku, který David již vlastnil, sám si pro dům vypracoval studii. Pak se obrátil na firmu RD RÝMAŘOV, která zajistila kompletní stavbu. Za pouhý měsíc od zahájení stavebních prací byl rodině předán klíč od nového bydlení.

Stavba rodinného domu byla hotova za jeden měsíc 
  
Velikost domu
  • zastavěná plocha 74,5 m2 + garáž
  • podlahová plocha přízemí 60 m2 
  • podkroví 59 m2 
  • garáže 36 m2 

Topíme 10 měsíců v roce! Přesto měsíční zálohy na elektřinu za provoz celého domu činí jen 750 Kč

Jak se vám žije v novém bydlení? Čím topíte? Kolik platíte za provoz? Podobné otázky napadají každého, kdo se zajímá o nové bydlení. David s Pavlou odpovídají.

Nová dřevostavba je umístěna na úpatí Jeseníků, v nadmořské výšce 700 m, a tak je dům vzhledem ke chladnějšímu počasí vytápěn až 10 měsíců v roce. Měsíční zálohy na elektřinu za provoz celého domu (topení, svícení, vaření, spotřebiče apod.) však činí jen 750 Kč. Takové úspory rodina dosáhla kombinovaným topením. Elektrokotel je propojený s akumulační nádrží, solárními panely a krbem s výměníkem. Rodina se snaží elektřinu šetřit a upřednostňuje vytápění krbem. Navíc je dřevostavba dokonale zateplená, a tak vykazuje jen minimální tepelnou ztrátu. 

Stavba krbu s výměníkem

Jak ušetřit na energiích

Krb si pan David velmi pochvaluje. Během teplé sezóny si připraví dostatek dřeva, se kterým si vystačí po celou zimu: „Vlastně tolik dřeva ani neprotopíme - maximálně 6 kubíků za celou sezónu. Na skladování mi stačí prostor asi 3 × 2 m, zatím ho mám v garáži.” Krb využívá nejen k topení, ale i k ohřevu užitkové vody. V létě vodu ohřívá solárními panely. Snad jedinou nevýhodu topení krbem vidí David v kolísající teplotě v domě: „Pokud je tepla v krbu přebytek, je zapotřebí teplo někam pustit. Já přebytečné teplo směřuji do koupelen a na chodbu. Normálně se snažíme mít v domě teplotu do 24 stupňů, v ložnici pak méně. Výjimkou jsou koupelny, tam máme cca 26 stupňů.”  

Rodina zbytečně neplýtvá elektřinou. Náklady na energie efektivně snížují topením v krbu a ohřevem vody solárními panely.  

Interiér domu na klíč od společnosti RD Rýmařov 
31.10.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444