Na co si dát pozor při výběru domácí vinotéky?

Každý milovník vína ví, že teplota hraje důležitou roli v chuti a vůni. S domácí vinotékou můžete vína nejen archivovat, ale také chladit na teplotu vhodnou k podávání. Sama si dokáže pohlídat správnou teplotu vašeho vína.

Dovolte si stát se profesionály i v domácích podmínkách a věnujte vínu tu správnou péči.

Samozřejmě, že při výběru pro vás ideální domácí vinotéky není důležitá jen teplota. Ještě než se rozhodnete pro konkrétní typ, zamyslete se nad několika aspekty, které nám mohou poradit jak vybrat tu nejvhodnější.

Dostatek místa

Asi málo z nás má možnost mít doma svůj vlastní vinný sklípek na uskladnění vín. Jednoduchým řešením se nabízí chladnička na víno, která víno nejen archivuje, ale také vychladí na požadovanou teplotu. Je proto dobré se zamyslet nad tím, kolik prostoru můžete pro vinotéku uvolnit. Není to ovšem jen obyčejná chladnička, která bude nehezky trčet v prostoru, jedná se totiž o designový kousek, který váš interiér doplní svým vzhledem a dodá správné podmínky pro víno.


Od dostatku místa v místnosti se odvíjí i dostatek místa v chladničce. Pokud budete chtít uložit více lahví, musíte také počítat s náročností na prostor. Rozměry jednotlivých produktů naleznete vždy v popisu jednotlivých produktů.

Teplotní zóny a chlazení

Na výběr máte mezi termočlánkovým nebo kompresorovým chlazením. Odborníci považují za účinnější chlazení kompresorové. Tento typ chlazení je méně náročný na spotřebu, ale je hlučný. Termočlánkové chlazení je méně účinné s vysokou spotřebou energie, ale nevydává žádný hluk ani vibrace.

Chladničky a vinotéky se také prodávají ve dvou variantách teplotních zón. Jednozónové jsou vhodné pro krátkodobé uskladnění jednoho druhu vína. V případě dvouzónových chladniček můžeme uchovávat různé druhy vína na jednom místě, přičemž u každé zóny lze nastavit jiná teplota.


Všechny tyto informace vám mohou posloužit jako jednoduché vodítko pro správný výběr. Pokud si ale stále nevíte rady, podívejte se na testy domácích vinoték a porovnejte je se svým výběrem. Nebojte se také obrátit se svými dotazy na odborníky, kteří vám dokážou kvalifikovaně poradit. Mnoho dobrých tipů a rad najdete i na prodejních rádcích, kde si můžete přečíst recenze od zákazníků, kteří si zboží již koupili a vyzkoušeli.
12.10.2017 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444