Na brněnském VUT soutěžili talentovaní středoškoláci

reportáž: STAVOKS 2013

Brněnské VUT už podesáté přivítalo talentované studenty středních škol a poskytlo jim možnost prezentace svých prací na vysokoškolské půdě před odbornou komisí. 

Ve středu 27. listopadu 2013 proběhl již 10. ročník Stavební vědecko-odborné konference studentů středních škol s názvem STAVOKS, kterou pořádá vedení Fakulty stavební VUT v Brně ve spolupráci se Studentskou komorou akademického senátu. Cílem soutěže je dát prostor nadaným středoškolákům, aby mohli prezentovat výsledky svých prací. Studenti si tak můžou vyzkoušet, jaké to je obhajovat svou činnost před odbornou komisí na vysoké škole. Třem nejlepším je otevřeno studium na VUT v Brně bez přijímacích zkoušek. 
STAVOKS jako první kontakt s VŠ
Úvodního slova se ujal prorektor pro studium a záležitosti studentů doc. RNDr. Miloslav Švec, CSc., který zdůraznil, že pro dodržení úrovně přijatých studentů je spolupráce mezi vysokými a středními školami velmi důležitá. V rámci spolupráce například VUT jako první vysoká škola v České republice odměnila 500 nejlepších maturantů podle výsledků státní maturitní zkoušky stipendiem v hodnotě 6 000,- Kč. Prorektor v podobných soutěží vidí pro středoškoláky velký přínos hlavně v získání sebejistoty a navázání první spolupráce s vysokou školou.

bydlinekRedakce BYDLENÍ.CZ se konference zúčastnila. Krátkou videoreportáž naleznete na konci článku. 

Při příležitosti jubilejního 10. ročníku STAVOKSu děkan Fakulty stavební prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA zavzpomínal na dobu, kdy se studenty připravoval první ročník této konference a připomněl, že tou největší motivací stále zůstává možnost být přijat ke studiu na FAST VUT bez přijímacích zkoušek. 

Předseda odborné komise středoškolákům zdůraznil, že stejně důležité, jako provést kvalitní práci, je umět práci prodat: „Ve vašem budoucím technickém životě je důležité nejen zpracovat špičkový projekt, ale také si ho umět obhájit a laické veřejnosti prezentovat, v čem je ten váš projekt unikátní a v čem je výjimečný.
Konference se zúčastnili studenti z mnoha měst České republiky a svou práci představili dokonce i studenti střední školy ze slovenského Trenčína. Celkem bylo předneseno 23 odborných příspěvků z 10 středních škol. Studenti obhajovali projekty domů, škol, mostu, rozhledny a dalších staveb, ve své práci zohledňovali šetrný přístup k životnímu prostředí, trendy ve vytápění a další řešení. Stateční studenti svou kvalitní prezentací odborné komisi dokazovali, že studium nemusí být jen povinností, ale mnohdy zábavou a koníčkem. 

A kdo vyhrál?
První místo získali studenti SPŠ stavební v Opavě, Jiří Formánek a Erik Chuděj, kteří představili model mostu z vlnité lepenky. Konstrukce připomíná tvar šroubovice DNA. Most byl navržen jako možná alternativa stávajícího mostu přes řeku Odru v lokalitě Ostrava-Lhotka. 

Druhé místo si zasloužily hned dvě prezentace. Raftový kanál s vodáckým zázemím od Richarda Fürsta ze SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě, kterého inspiroval úspěch místního klubu kanoistiky v nominaci na mistrovství světa, a projekt RISIN´HOOD aneb bydlení jinak od Jana Bittnera ze SPŠ stavební ve Valašském Meziříčí.


O třetí místo se rozdělili tři vítězové. Slovenští studenti Jakub Neuner a Dominik Slotík ze SOŠ stavebné Emila Belluša v Trenčíně s Divadlem pri rieke, Ondřej Ondřej ze SPŠ stavební ve Valašském Meziříčí s odbornou studií dvou polyfunkčních domů v centru Valašského Meziříčí a Slávka Pobucká ze stejné školy s projektem Vinařství Lipov.


Čestné uznání odborné poroty si zasložili:
  • Veronika Brychtová ze Střední školy stavební v Jihlavě za návrh dispozic a vybavení bytové jednotky 
  • Ondřej Tomický ze SPŠ stavební v Lipníku nad Bečvou za Model ZŠ Odry Komenského a sportovní haly
  • Vojtěch Šíbl, Tomáš Novák, Milan Meruňka ze SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě za Zaměření skutečného stavu nové budovy Gymnázia v Havlíčkově Brodě
bydlinek
Videoreportáž z konference STAVOKS 2013
Podívejte se na krátkou videoreportáž z konference:
03.12.2013 | Jana Koenigová
  • Vysoké učení technické v Brně

    Vysoké učení technické v Brně je nejstarší brněnská vysoká škola. Její počátky sahají až do poloviny 19. století, do roku 1849, kdy v Brně vzniklo německo-české technické učiliště.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444