Mravenci v domě. Jak na ně?

Soutěž o přípravky proti mravencům

Armády mravenců už se zase šikují u dveří našich bytů, domů, chat a chalup. Zase je budeme vyklepávat z kompotů, překvapeně na ně zírat, jak nám kradou cukr přímo z cukřenky, jak rychle objeví každou dobrotu. A budeme s nimi bojovat.

Kde se vzali a co si s nimi počít? 

Přicházejí bůhví odkud a jeden za druhým zase mizí. Jsou nezničitelní jednoduchými prostředky - neodfouknete je, nesmyjete - pořád se vynořují další a další. A klidně si udělají bytem průchoďák a překážkovou dráhu - nerušeně putují z předsíně do spíže, dále do kuchyně, na kuchyňskou linku.
 

Které druhy mraveců potkáme doma? Nejsou chránění? 

Ať už to jsou černí mravenci, nebo doma náhle potkáte dokonce faraony (velmi malé, žluté nebo načervenalé), není to nic příjemného. Je to právě teď na jaře, kdy nám miniaturní vetřelci pronikají z exteriérů do našich domovů. Nejčastěji najdeme doma druh Lasius emarginatus (mravenec domácí) a Lasius niger (mravenec obecný). Dále je tady mravenec zahradní - tomu nestačí k jídlu to, co najde v zahradě, ale začne šplhat po zdi (a není problém ani třeba 10. patro paneláku), aby zkontroloval sladké zásoby ve vaší spíži. Ihned se shlukují tam, kam nám zapadne kousíček piškotu nebo se vysype pár zrnek cukru. Jedí ale všechno. Pochutnávají si na sirupech, najdeme je v otevřených marmeládách, olizují med, žerou nám pečivo i máslo...
 

Jak se mravenců zbavit? 

Opět tak přichází na řadu buď razantní chemie, anebo babské vyzkoušené postupy. S chemií uspějeme, ale problémem vždycky je, že mravenci mají v oblibě kuchyni, tedy místo, kde se vyskytuje naše jídlo. A nikdy si nemůžeme být jisti, jestli insekticidem neukápneme nebo ho nenasypeme někam, kam nechceme, zda jím nekontaminujeme potravu. Ne všechno je proto vhodné k užití ve spíži a v kuchyni. Postupujeme vždy podle návodu a před samotným nákupem si dobře přečteme návod - kde a za jakých podmínek se ten který prostředek smí použít. Dalším problémem jsou také děti v bytě, pro které insekticidy představují nebezpečí - vždy je možná záměna a podobně. (I proto jsou už vymyšleny takové odpuzovače, které pracují na základě rádiových vln; ty mravence ruší, dezorientují a nutí je vracet se nazpět, odkud přišli.)

Nejprve bychom se měli pokusit najít místo, kde nám mravenci vnikají do domu či bytu. Vydáme se hledat s oboustrannou lepicí páskou a škvírky, které objevíme, důkladně páskou přelepíme a maximálně přitiskneme.
 

Chemie nebo přírodní přípravky

Prostředky k hubení mravenců lze obecně rozdělit na spreje, prášky či granuláty, gely a jiné nástrahy. Například takový Loxiran mravencům voní a chutná - stačí rozsypat granulky Loxiranu na mravenčí cestičku, do koutů místností a jiných míst, kde se vyskytují. Prodávají se i různé nástrahy - třeba vypadající jako polootevřené plastové domečky s lapacími či jedovatými chemikáliemi uvnitř. Mravenci zalezou dovnitř a už by neměli odejít. Jiná verze je, že v dózách naleznou něco, co jim voní a chutná a odnesou si to do mraveniště. Ovšem jde o jed, o který se všichni podělí. Příkladem může být Neudorff Loxiran Mravenčí bufet, kterému mravenci neodolají. Insekticidní nástraha Loxiran ve všech formách je 100 % přírodní účinná proti mravencům domácím i obecným, přesto naprosto bezpečný pro děti i domácí mazlíčky.
 
 

A když si nevíte rady

Pokud si ale nevíte s mravenci rady, bojíte se jedovatých prostředků v bytě s dětmi či domácími mazlíčky, nebo prostě nemáte s hubením úspěch a mravenci se k vám stále vracejí, můžete o likvidaci mravenců požádat některou firmu, která se odborným hubením hmyzu zabývá.
 

Babské rady

Říká se například, že mravence odpuzuje majoránka. Nepříjemná jim má být i vůně sušené máty. Mravencům nepříjemná, ale nám většinou příjemná. Zkusit tedy můžeme sušenou kytici máty rozvěsit po kuchyni, předsíni a do spíže, a pak si jen počkat, zda mravenci zmizí...

bydlinekSoutěž o přípravky proti mravencům a slimákům
Vyhrajte účinné přírodní přípravky pro zdravou zahradu bez škůdců: oblíbený účinný přípravek proti mravencům Loxiran Mravenčí bufet a Ferramol proti slimákům. Veškeré výrobky německé firmy Neudorff jsou 100% přírodní, bezpečné pro domácí mazlíčky, děti i životní prostředí.

Balíček účinných přírodních prostředků vyhrají 3 vylosovaní. Správnou odpověď najdete na www.neudorff.cz.

Soutěž trvala do 18. června 2017. Výherci: Eva Svozilová, Monika Mlčochová, Martin Bajer

05.06.2017 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444