Klasika od Dortové královny

Klasika, která má vždy úspěch. To je Míša dort. Můžete ho připravit i jako řez, ale v podobě dortu zaujme nejenom svou chutí, ale i svým vzhledem.

Nedávno jsem ho připravovala i jako svatební dort, protože snoubenci na něj pravidelně chodili do jedné kavárny, kam jsem ho čas od času upekla.

Korpus (dortová forma 20 cm v průměru)
6 vajíček
6 lžic krupicového cukru
3 lžíce oleje
6 lžic polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce kakaa
Příprava
Troubu předehřejte na 180°C.

Oddělte žloutky od bílků. Bílky a špetku soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přidejte cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáte pevný sníh. Šlehejte dál a po jednom přidávejte žloutky. Vždy nechte žloutek zapracovat do sněhu. Dále přidejte olej.


Mouku, prášek do pečiva a kakao opatrně přimíchejte, tentokrát již metličkou, do vyšlehané vaječné směsi. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Korpus pečte zhruba 30 minut, zda je hotový zkontrolujte pomocí špejle – pokud na ní nezbývá syrové těsto, vyjměte korpus z trouby a nechte vychladnout.

Krém
250 g másla
500 g tvarohu
moučkový cukr dle chuti 
Příprava
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem.  Následně po částech zašlehejte tvaroh.


Piškotový korpus můžete překrojit na dvě části, ale nemusíte. Vložte ho do nastavitelné formy a navrch dejte tvarohový krém. (V případě, že korpus rozdělíte na dvě části, rozdělte i krém na dvě části a rozprostřete.) Takto připravený dort vložte do lednice. 

Poleva
150 g hořké čokolády 52% a více
150 ml smetany na šlehání 33%
Příprava
Smetanu ohřejte (nesmí však přejít varem). Poté ji odstavte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Míchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Polevu nalijte na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřete po celém dortu.


Dort nechte odležet v lednici nejlépe do druhého dne.

13.06.2018

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444