Mikulášská soutěž již má výherce

Bazilika v Bari

Druhé kolo celoroční soutěže, kterou jsme vyhlásili k 10. výročí založení portálu BYDLENÍ.CZ, jsme věnovali postavě sv. Mikuláše. Na otázku kde se nachází bazilika sv. Mikuláše, v níž jsou uloženy jeho ostatky a kde se každoročně 8. května pořádají oslavy na jeho počest správně odpovědělo celkem 282 našich čtenářů.

V redakci jsme vylosovali tři výherce v tomto pořadí:


3. cena - knihu Moderní panelový byt získává Jiří Sobotka z Mostu


2. cena - knihu Byt, který se vám přizpůsobí zasíláme Nikole Rušarové z Kelče


1. cena - atypický bílý porcelán značky K ART v hodnotě 3 000 Kč vyhrává Petra Brázdová z Lukova.

Výhercům blahopřejeme a zveme je, stejně jako všechny naše čtenáře do 3. kola soutěže, které vyhlásíme ve středu 19. 12. 2007.

Správná odpověď a osudy sv. Mikuláše

Správna odpově'd se tentokrát skrývala pod písmenem c. Místem, kde jsou uchovávány ostatky sv. Mikuláše je bazilika v jihoitalském přístavu Bari. Do Bari je v roce 1087 přivezli italští námořníci z Myry (dnešní Demre), kde bylo původní místo posledního odpočinku zdejšího biskupa a později oblíbeného světce. Mikulášova hrobka v Myře byla vyhlášeným poutním místem. Věřící křesťany vedla k tomuto přemístění neklidná politická situace a neustálé války v oblasti Egejského moře. Mikulášovy ostatky měly být v bezpečí a přístupné poutníkům, kteří se mu chtěli poklonit. Tak se také stalo a děje se tak dodnes.

Kostel zasvěcený sv. Mikuláši - Agios Nikolaoas - stojí i na malém řeckém ostrově Patmos, kde patří mezi přibližně 400 kostely a kaplemi k těm nejstarším a nejvzácnějším - pochází z byzantského období, z konce 11. století. Na tomto ostrově najdete také další mikulášskou vzácnost, ikonu s podobou sv. Mikuláše, která pochází rovněž z 11. století a patří k inventáři Kláštera sv. Jana Evangelisty. Na rozdíl od Jana, který na Patmu strávil dva roky, zde ale Mikuláš nikdy nežil.

Sv. Mikuláši je prý po světě zasvěceno více než 2000 kostelů. Tento milovaný světec se narodil někdy v polovině 3. století v Malé Asii, v tehdy řecké obci Patara, která v té době byla součástí římské provincie Lykia. Tady také chodil do školy a od dětství prý vynikal vážností a zbožností.

Už ve velmi mladém věku se stal biskupem ve městě Myře, které leželo na území dnešního Turecka. Zemřel zde jako ctihodný kmet kolem roku 350 - zajímavé je, že přesně není znám rok ale den jeho smrti – bylo to 6. prosince. Po staletí ho provází pověst dobrého a obětavého člověka, který obdarovával děti a všechny lidi v nouzi, a jeho postava je spojena s mnoha půvabnými legendami. K jeho ranému mládí se vztahuje ta, podle níž dcerám ze sousedství, kterým pro chudobu hrozil nevěstinec, daroval v utajení část svého dědictví a zvrátil tak jejich nešťastný osud.

Pověstí dokládajících jeho štědrost, nezištnost a ochotu pomáhat všem v nesnázích existovalo mnoho a proto se Mikuláš zdaleka nestal jen patronem dětí. Je zároveň patronem poutníků, advokátů, obchodníků, lékárníků, hostinských, pekařů, rybářů, námořníků, řezníků, sládků, sedláků, tkalců, kameníků, ale i knihařů, knoflíkářů, hasičů a řady dalších profesí. Je také patronem všech nespravedlivě pronásledovaných a vězněných, patronem Ruska, města Amsterodamu a Lotrinska.
13.12.2007 | redakce Bydlení.cz
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444